Militantii organizatiei Greenpeace i-au cerut ministrului Mediului, Laszlo Borbely sa nu avizeze proiectul aurifer de la Rosia Montana

Rosia Montana: Biroul lui Laszlo Borbely, ocupat de militanti Greenpeace

Protest inedit la Ministerul Mediului: mai multi activisti Greenpeace au ocupat biroul ministrului Laszlo Borbely. Unii ecologisti s-au legat chiar cu lanturi de un calorifer.

Militantii organizatiei Greenpeace i-au cerut ministrului Mediului, Laszlo Borbely sa nu avizeze proiectul aurifer de la Rosia Montana, dupa cum spune la RFI Irina Bandrabur, ofiter de presa la Greenpeace Romania.

„25 de activisti Greenpeace din Romania, Ungaria, Austria, Slovacia, Germania si Italia au intrat in Ministerul Mediului pasnic, au ocupat cabinetul ministrului si i-au solicitat sa nu demareze proiectul de la Rosia Montana, sa nu acorde avizul de mediu. Activistii au intrat pe usa din strada principala, nu au bruscat pe nimeni, este un protest non-violent. Este o institutie publica si orice persoana poate sa intre acolo si sa-si exprime punctul de vedere in mod pasnic”, declara Irina Bandrabur.

„In paralel, se desfasoara actiuni similare in mai multe orase din Europa, in fata ambasadelor Romaniei, la Sofia, Liubliana, Viena, Bratislava, Budapesta”, spune ofiterul de presa de la Greenpeace Romania.

Borbely da asigurari in proiectul Rosia Montana

De partea sa, Laszlo Borbely sustine ca nu va aviza proiectul minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana, daca acesta va reprezenta un pericol pentru mediu.

„Eu sunt un om amabil si chiar daca au depasit toate prevederile legale, pentru ca s-au legat cu lanturi de calorifer si s-au asezat acolo, am avut o discutie de trei sferturi de ora si le-am explicat punctul meu de vedere care este foarte clar inca de la preluarea mandatului: nu propun un aviz de mediu, decat daca sunt suta la suta convins ca nu dauneaza mediului”, spune Laszlo Borbely.

„Au cerut sa le spun clar ca sunt impotriva proiectului. Le-am zis ca e in analiza. Stau la mine in birou, nicio problema, e in desfasurare activitatea. Dupa o anumita perioada o sa le cerem sa plece. A fost un dialog, le-am zis ca daca pot sa vina cu sugestii, argumente tehnice, le stau la dispozitie”, declara ministrul.

Militantii Greenpeace au parasit pana la urma sediul Ministerului Mediului, dupa ce au fost legitimati de jandarmi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *