Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat ca Ministerul Mediului a dat, vineri, avizul de mediu pentru ca Chevron sa inceapa explorarile de gaze de sist.
„In Monitorul Oficial au fost publicate cele trei acorduri ale Guvernului Romaniei si companiei Chevron. Mai grav este ca, vineri, se pare, din cate stim, se pare ca Ministerul Mediului, in ciuda declaratiilor pe care le-a dat ministrul Borbely, a acordat avizul de mediu pentru inceperea acestor lucrari”, a declarat liderul PC.
Constantin sustine ca Chevron poate sa inceapa deja exploatarile la „Adamclisi, la Barlad, la Costinesti, la Vama Veche”.
„Pana la aceasta data, nici Ministerul Mediului si Padurilor si nici alta institutie de mediu din subordine nu au primit solicitare pentru emiterea acordului de mediu necesar explorarii si exploatarii gazelor de sist. MMP a informat autoritatile din subordine (Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, agentiile regionale pentru protectia mediului si agentiile de protectia mediului de la nivelul judetelor) cu privire la posibilitatea aparitiei in Romania a unor astfel de proiecte, precum si despre necesitatea aplicarii acquis-ului comunitar in cazul acestui tip de proiecte”, arata MMP, Vineri, intr-un comunicat de presa.
Daniel Constantin a semnat urmatoarea declaratie de presa:
”Este foarte grav ca o decizie extrem de importanta, cum este semnarea acordurilor petroliere de explorare, dezvoltare si exploatare in favoarea Chevron, este luata de un Guvern nelegitim, care nu reflecta votul din 2008, intr-o totala lipsa de transparenta, fara sa se explice de ce acum si de ce asa. Este vorba de decizii cu implicatii enorme asupra mediului, asupra sigurantei si securitatii cetateanului individual, dar si asupra securitatii nationale.
Este de neconceput ca un Guvern care, din motive de ordin politic, a venit sa stea cateva luni la putere, ia decizii care vor afecta Romania pe urmatorii zeci de ani. Nimeni nu stie care sunt termenii acestor intelegeri, ceea ce este neuzual pentru o democratie. Comunitatile locale nu au fost consultate, desi ar putea sa fie nevoie de exproprieri, asa cum este cazul la Rosia Montana. In plus vorbim de zone cu traditie turistica precum Vama Veche si Costinesti.
Tehnologia utilizata este extrem de controversata si de nociva pentru mediul inconjurator si nu stim care sunt masurile de siguranta care vor fi luate. Nu se stie daca a fost efectuat un studiu de impact privind efectul acestor exploatari. In foarte multe tari este interzisa aceasta metoda de exploatare pentru ca exista riscuri imense, de ordin seismic, existand pericolul infestarii panzei freatice si a compromiterii solului.
In acest context solicitam Guvernului Ungureanu:
o Elaborarea si aprobarea unei legislatii speciale privind petrolul si gazele de sist in baza unui studiu care sa prevada potentialul, riscurile si impactul de mediu al procesului de explorare, dezvoltare si exploatare a zacamintelor, in aceste zone.
o Dezbateri publice pentru informarea populatiei si comunitatilor locale din zonele unde vor avea loc exploatarile, inclusiv cu problemele legate de exproprieri.
o Transparenta pentru aceste acorduri. Organizarea de dezbateri privind implicatiile asupra mediului, cu reprezentantii societatii civile, institutiilor din domeniu, dar si cu reprezentantii companiei Chevron. Romanii trebuie sa stie care sunt riscurile si care sunt avantajele.
o Suspendarea acordurilor, pana la parcurgerea etapelor mentionate anterior: studiu privind impactul; elaborarea legislatiei speciale; dezbaterea publica”.