Ministerul Mediului a lansat o campanie privind poluarea cu nutrienti

Prezenta in cantitati peste limitele admise, a nitritilor in apa de baut, conduce la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie.apa poluata

Ministerul Mediului si Padurilor a lansat campania nationala de informare despre proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, care are ca tinta alinierea Romaniei la cerintele directivei europene privind nitratii, potrivit unui comunicat lansat luni de minister.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, din cadrul careia face parte campania de informare, are ca obiectiv general acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin reducerea deversarilor de nutrienti in corpurile de apa, promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional, si sprijinul pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale. Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a deversarilor de nutrienti in apele ce se varsa in Dunare si Marea Neagra, printr-un management integrat al solului si apelor.

Campania are ca scop informarea publicului larg cu privire la poluarea cu nutrienti si inducerea de schimbari comportamentale, prin implicarea acestuia in activitati menite sa reduca nivelul poluarii. Campania de comunicare va populariza de asemenea activitatile intreprinse in cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, atat la nivel national, cat si la nivel de bazin hidrografic.

Perioada de derulare a campaniei de informare si constientizare este de 5 ani. Debutul campaniei a avut loc la sfarsitul anului 2009 cand s-au pus bazele strategiei de comunicare.

In cadrul campaniei de informare vor fi mediatizate bunele practici in agricultura si activitatile cu rol demonstrativ implementate intr-un numar de 86 localitati vulnerabile la poluarea cu nitrati, cu scopul de a proteja solul si resursele de apa.

In cadrul campaniei de informare si constientizare vor fi organizate conferinte regionale, workshop-uri si campanii in scoli. De asemenea, vor fi realizate flyere, brosuri si documentare video. Proiectul contine urmatoarele patru componente, care vor fi implementate pe parcursul a cinci ani: Investitii la nivel de comuna in aproximativ 86 zone vulnerabile la poluarea cu nitrati, localizate in zece bazine hidrografice; Sprijin pentru consolidarea institutionala si dezvoltarea capacitatii; Strategie de informare publica si replicare a interventiilor proiectului; si Managementul proiectului.

Obiectivele proiectului sunt conforme cu Programul de guvernare, promovand activitati demonstrative de sustinere a unei agriculturi ecologice, incurajarea utilizarii ingrasamintelor organice, impadurirea terenurilor improprii agriculturii si crearea de perdele forestiere de protectie.

Efectele poluarii cu nutrienti asupra sanatatii umane si a biodiversitatii

Prezenta in cantitati peste limitele admise, a nitritilor in apa de baut, conduce la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie, sau „boala albastra” si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea.

Nu numai oamenii sunt amenintati de poluarea cu nutrienti, ci si biodiversitatea. Cresterea continutului de nitrati si fosfati din apa conduce la dezvoltarea in exces a algelor, care consuma oxigenul din apa, necesar sustinerii vietii acvatice, fenomen cunoscut sub numele de eutrofizare.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *