Ministerul Mediului, de la programul ”Rabla” la Delta Vacaresti, in 2014

Ministerul Mediului pune la bătaie 200 milioane lei pentru achiziţia de maşini noi prin programul Rabla
Ministerul Mediului, de la programul ”Rabla” la Delta Vacaresti, in 2014
Ministerul Mediului, de la programul ”Rabla” la Delta Vacaresti, in 2014

Premiera privind modul de derulare a Programului ”Rabla”, si anume alocarea electronica a tichetelor valorice, a facut ca initiativa Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), cu finantare din Fondul de Mediu, sa se incheie in acest cu o luna mai devreme decat termenul stabilit.

In retrospectiva 2014 privind activitatea ministerului de resort mai sunt cuprinse subiecte, precum: desemnarea Deltei Vacaresti drept arie naturala protejata, anuntata repornire a Programului ‘Casa Verde’, precum si revigorarea Programului destinat amenajarii pistelor pentru biciclisti. Pe de alta parte, finalul de an aduce la conducerea Ministerului Mediului un nou ministru, in persoana Gratielei Gavrilescu, dar si o noua titulatura a institutiei – Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP). Alocarea electronica a voucherelor ‘Rabla’, decisiva pentru editia din 2015.

La jumatatea lunii octombrie, Ministerul Mediului anunta epuizarea celor 17.000 de tichete valorice alocate pentru acest an persoanelor fizice in programul ‘Rabla’. Practic, o premiera pentru istoria acestei initiative. Tot o premiera a fost si faptul ca ministerul nu a mai suplimentat numarul de vouchere, asa cum se intamplase in fiecare an, pana acum.

Cifrele i-au incurajat pe oficiali sa afirme sa mizeaza pe reusita programului si in 2015, desi jucatorii din piata, in frunte cu Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), s-au declarat din start impotriva, mai mult sau mai putin in mod direct:

In paralel cu aceste controverse, la orizont isi face aparitia Programul ‘Prima masina’, promovat de Ministerul Economiei si care are ca scop incurajarea achizitionarii unui autovehicul de catre persoanele cu varste intre 18 si 35 de ani, pe baza unui imprumut bancar garantat de catre stat, in cuantum maxim de 50.000 lei. In acest context, fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, nu a negat faptul ca un nou program derulat in 2015 este iminent.

”Uitandu-ne pe rezultate am putea spune ca editia din acest an a inregistrat cea mai buna reactie si implicare a populatiei in Program de la lansarea lui, in urma cu 10 ani. A fost primul an din cei zece, cand am epuizat toate tichetele adresate persoanelor fizice inainte cu o luna de termenul limita stabilit prin calendarul de desfasurare. Acest lucru s-a datorat categoric introducerii, in premiera, a tichetelor electronice gestionate prin sistemul informatic al Administratiei Fondului pentru Mediu (…) De aceea, Programul trebuie continuat indiferent de oponenta anumitor actori ai pietei si calibrat la necesitatile de mediu ale Romaniei”, a mentionat Attila Korodi.

Controversa Delta Vacaresti, lamurita partial prin Ordonanta de Urgenta

Desemnarea Deltei Vacaresti drept arie naturala urbana protejata parea ca va incheia lungul sir de controverse iscat in jurul subiectului. Guvernul adopta, in data de 4 iunie 2014, o Ordonanta de urgenta referitoare la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice. Practic, documentul modifica articolul referitor la ‘instituirea regimului de arie naturala protejata si declararea unui anumit tip de arie pentru a elimina confuziile create de faptul ca un anumit sit ar putea fi definit ca arie naturala protejata fara a fi incadrat intr-o anumita categorie de arie naturala protejata’. Urmeaza 30 de zile de dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

In preambulul adoptarii actului normativ, consilierii municipali adoptasera, in 29 aprilie 2014, un proiect care viza atribuirea statutului de arie naturala protejata Parcului Vacaresti, asta dupa ce, anul trecut, Academia Romana, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, emisese un aviz favorabil de incadrare a Parcului Natural Vacaresti in categoria de arie naturala protejata tip ‘parc natural’.

Incepand din 5 iunie 2014, Delta Vacaresti poate fi admirata din cel mai inalt loc din lume, dupa ce mai multe organizatii non-guvernamentale de mediu inaugureaza Centrul de Observare a Parcului Natural Vacaresti. Obiectivul este amplasat la etajul 17 al unuia dintre blocurile turn aflate in cadrul unui complex rezidential din zona Mihai Bravu si dispune de aparatura specifica pentru observatie, oferind, in acelasi timp, o panorama unica a zonei Deltei Vacaresti. In ciuda faptului ca oficialii estimau faptul ca Parcul natural Vacaresti ar putea fi amenajat si deschis bucurestenilor, fara a afecta habitatele, pana la sfarsitul acestui an si ca, intre timp se vor gasi formule de despagubire, deoarece ‘dreptul de proprietate trebuie sa fie sacru si inviolabil’, nemultumirile organizatiilor de mediu nu au intarziat sa apara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *