Ministerul Mediului modifica planul de prevenire a inundatiilor

Ministerul Mediului va preveni inunda?iile cu ajutorul unui sistem IT de 77 milioane de euro
Ministerul Mediului modifica planul de prevenire a inundatiilor
Ministerul Mediului modifica planul de prevenire a inundatiilor

Un proiect al ministerului prelungeste termenul de realizare a studiilor pentru bazinele hidrografice pana la sfarsitul anului viitor
La sfarsitul acestui an se vor aloca peste 34 mil. lei pentru continuarea studiilor, costurile implementarii acestora urmand sa fie stabilite ulterior

Responsabili cu implementarea masurilor sunt Administratia Nationala ”Apele Romane” si autoritatile administratiei publice locale
Hotararea de Guvern privind prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor si finantarea Planului National elaborat in acest sens a fost din nou modificata de Ministerul Mediu­lui, proiectul postat spre dezbatere publica indicand ca masurile vor fi implementate in totalitate pana in 2021, fata de 2035 cat se mentiona in modificarile anterioare.

Spre deosebire de actele normative anterioare, in noul proiect nu se face deloc referire la achi­zitia terenurilor, inclusiv pentru reconstituirea fondului forestier, si stramutarea caselor expuse din zonele cu risc crescut de inundatii, impaduriri, controlul scur­gerilor de pe versanti, inclusiv al celor din zonele urbane precum canalizarea.

Potrivit proiectului, in luna decembrie 2014 se vor aloca inca 34,2 mil. lei prin POS Mediu – axa prioritara 5, Fondul pentru mediu si bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului si Schim­barilor Climatice pentru conti­nuarea elaborarii studiilor pentru bazinele hidrografice, pentru care anul trecut s-au alocat alte 167,15 mil. lei.

Pentru implementarea masu­rilor pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor pe portiunea de pe teritoriul Romaniei a bazinului hidrografic international al fluviului Dunarea, preconizata a avea loc in perioada 2015 – 2021, „costurile vor fi eva­luate prin studiile” elaborate in perioada 2005 – 2015, ale caror costuri totale s-au ridicat la 229.122.518 lei, suma finantata in totalitate de la bugetul de stat, prin Ministerul Mediului.

Responsabili cu implemen­tarea masurilor sunt Administra­tia Nationala ”Apele Romane” si autoritatile administratiei publice locale; utilizatorii de Fondului pentru mediu; programul operational sectorial de mediu (POS Mediu) – axa prioritara 5; bugetele proprii ale utilizatorilor de apa; alte surse de apa.

Nota de Fundamentare a proiectului explica, pe de alta parte, necesitatea prelungirii termenului de realizare a studiilor pentru bazinele hidrografice pana la sfarsitul anului viitor. „Obligativitatea introducerii acestor activitati noi a condus la cresterea valorii fiecarui proiect. Cresterea valorii fiecarui proiect a marit implicit durata de executie prevazuta initial. Astfel, pentru elaborarea etapei I din HG 652/2010 propunem ca termenul de finalizare sa fie 31.12.2015”, se arata in Nota de fundamentare a proiectului.

Planul initial prevedea costuri totale de 17,5 mld. lei pana in 2035

Ultima varianta a Planului National pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor stipula ca implementarea strategiei va avea loc in perioada 2010 – 2035.

Costurile, care includ si relocarea gospodariilor potential in pericol, dar si achizitia de terenuri, se ridica la 17,5 miliarde euro, principalii finantatori fiind ministerele Mediului, Finantelor, Agriculturii, Transporturilor si Economiei.

Printre masurile care ar trebui implementate pana in 2035 se numara achizitia terenurilor, inclusiv pentru reconstituirea fondului forestier, si stramutarea caselor expuse din zonele cu risc crescut de inundatii (perioada de implementare 2010 – 2029, costuri de 150 mil. euro); impaduriri, controlul scurgerilor de pe versanti, inclusiv al celor din zonele urbane precum canalizarea (perioada de implementare 2010 – 2035, costuri de 3,3 miliarde euro); intretinerea albiilor, realizarea unor conectivitati laterale a cursurilor de apa (perioada de implementare 2010 – 2035, costuri de 3 miliarde euro), intarirea capacitatii de aparare impotriva inundatiilor (perioada de implementare 2010 – 2035, costuri de 7,11 miliarde euro); reabi­litarea podurilor rutiere si fero­viare si modernizarea retelelor feroviare si rutiere, aflate in zonele potential afectate de inundatii (perioada de implementare 2020 – 2014, costuri de 663,4 mi­lioane euro).

Inundatiile produse in perioada 2005 – 2013 au provocat pagube de 6 mld. lei

In perioada 2005-2013 Romania s-a confruntat cu grave inundatii, viiturile produse pe
cursurile de apa interioare afectand toate judetele tarii.

Au fost inundate 2.320 de loca­litati, 76 de persoane au decedat iar 12.070 au fost evacuate. Au fost distruse sau grav avariate 93.976 case si anexe gospodaresti, precum si 1063 de obiective social- economice.

Printre lucrarile de infrastructura afectate s-au numarat 560 km drumuri nationale, 9.860 km drumuri judetene si/sau comunale,
24 km cale ferata, 9.113 poduri si podete si 630 constructii hidro­tehnice cu rol de gospodarire a resurselor de apa si de aparare impotriva inundatiilor.

Potrivit Ministerului Mediului, „valoarea totala a pagubelor s-a cifrat la aproape 6 mld. lei”.

La viiturile produse pe cursurile de apa interioare li s-au adaugat cele produse pe fluviul Dunarea. Pagubele s-au cifrat la circa 1.5 mld. lei, fiind afectate 808 localitati din 31 judete ale tarii.

„Deoarece schimbarile climatice globale au condus la accentuarea extremelor meteorologice pe toate continentele, in conditiile unei subfinantari cronice a sectorului de gospodarirea apelor, ne asteptam, in viitorii ani, la evenimente cel putin la fel de dramatice ca acelea inregistrate pe parcursul anilor anteriori. De aceea, pe langa refacerea lucrarilor de aparare afectate si intarirea capacitatii de prognoza si interventie, elaborarea si implementarea unui Plan pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor la scara nationala constituie una din principalele preocupari ale Ministerului Mediului si Schim­barilor Climatice”, noteaza Ministerul Mediului in nota de fundamentare a proiectului prin care se prelungeste termenul pana la care vor fi terminate studiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *