Korodi: „Tinta de reducere a emisiilor va tine cont de evolutia PIB”

Steliana Miron: „Solicit ca monitorizarea emisiilor poluante de la firma EGGER să se realizeze de firme plătite de statul român”
Korodi: "Tinta de reducere a emisiilor va tine cont de evolutia PIB"
Korodi: „Tinta de reducere a emisiilor va tine cont de evolutia PIB”

Tinta de reducere a emisiilor GES (40%) pentru 2030 s-a dublat fata de cea stabilita de Uniunea Europeana pana in anul 2020, a declarat, la finele saptamanii trecute, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, care apreciaza ca noua tinta este ambitioasa si dificila.

Domnia sa a aratat, intr-un comunicat: „In acelasi timp, trebuie sa evidentiem flexibilitatile pe care le-a negociat si le-a obtinut Romania. Astfel, ponderea efortului de reducere a emisiilor asumat la nivel UE urmeaza sa fie distribuita, la nivelul Statelor Membre, in functie de contextul national al fiecarui stat. Aici am reusit sa sustinem drept criteriu esential de distributie Produsul Intern Brut/capita, atat pentru tinta ETS (sectoarele energiei si industriei mari, reglate prin mecanismul de piata EU-ETS), cat si pentru restul sectoarelor (transport, agricultura, constructii, urban etc.)”.

Oficialul sustine ca Romania va putea acorda in continuare un anumit numar de certificate de emisii gratuite pentru sectorul energetic, destinat investitiilor de modernizare a acestuia. O alta flexibilitate invocata de domnul Korodi ar fi aceea ca, din intregul pachet de certificate (drepturi de) emisii alocate de UE statelor membre, 10% va merge catre Statele Membre cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 90% din media europeana.
La solicitarea a noua State Membre, printre care si Romania, UE va crea un Fond de certificate destinat imbunatatirii eficientei energetice si modernizarii sectorului energetic, ce poate fi accesat doar de statele cu un PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media europeana.
Ministrul Mediului apreciaza ca toate aceste rezultate importante ale negocierilor noastre vor sprijini Romania in eforturile de modernizare a sectorului energetic si a celui industrial. Tinta impusa pentru 2030 pentru cresterea ponderii energiilor regenerabile este de 27% din consumul total de energie, la nivel UE, precum si o tinta indicativa de reducere a pierderilor de energie cu acelasi procent de 27%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *