Ministerul Mediului: O procedura de infringement a fost deja solutionata

Ministerul Mediului: O procedura de infringement a fost deja solutionata

Avand in vedere decizia Comisiei Europene din 31..05.2012 de a continua doua proceduri de infringement prin emiterea unui aviz motivat si a unui aviz motivat suplimentar, Ministerul Mediului si Padurilor face urmatoarele precizari:

In ceea ce priveste avizul motivat cu privire la necomunicarea masurii nationale de transpunere a Directivei 2011/37/UE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz (cauza 2012/0127), cauza a fost solutionata recent prin adoptarea unei Hotarari de Guvern care a fost deja publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Este vorba de HG nr. 384/2012 pentru modificarea anexei nr. 3 la HG nr. 2.406/2004 privind gestionarea vehiculelor si a vehiculelor scoase din uz, publicata in MO nr. 345 din 21 mai 2012 a HG nr. 384/2012. Comisia Europeana a fost deja notificata cu privire adoptarea actului normativ prin care este solutionata aceasta procedura de infringement declansata impotriva Romaniei.

In ceea ce priveste avizul motivat suplimentar pentru aplicarea necorespunzatoare a Directivei 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica (cauza 2010/4024), care se refera la proiectul de amenajare a plajei Sulina, subliniem ca procedura de infringement a fost declansata, in luna mai 2010, pentru aplicarea incorecta a Directivei Habitate si a Directivei Pasari atunci cand au fost construite obiective turistice pe litoralul Marii Negre.

In data de 27 ianuarie 2011, Comisia Europeana a transmis avizul motivat, iar ca urmare a raspunsului transmis de catre autoritatile romane, domeniul acestui aviz a fost limitat numai la incalcarea prevederilor Directivei Habitate, in special in ceea ce priveste impactul proiectului asupra speciei de flora.

In cadrul reuniunii cu reprezentantii Unitatii de Infringement a Directiei Generale Mediu a Comisiei Europene, care a avut loc in data de 22 mai 2012 la Ministerul Mediului si Padurilor, au fost prezentate informatii suplimentare cu privire la aceasta procedura de infringement. Reprezentantii Comisiei Europene au solicitat ca, pentru inchiderea cazului, informatiile prezentate in cadrul reuniunii sa fie transmise in scris, insotite de expertiza stiintifica realizata dupa finalizarea investitiei privind efectele proiectului asupra biodiversitatii din zona. Pentru solutionarea acesteie spete, Ministerul Mediului si Padurilor se afla intr-un dialog permanent cu Comisia Europeana, iar activitatea de monitorizare pe amplasamentul proiectului si in vecinatatea acestuia va continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *