Ministrul Mediului a participat la Consiliul de Mediu de la Luxemburg

Ministrul Mediului a participat la Consiliul de Mediu de la Luxemburg
Ministrul Mediului a participat la Consiliul de Mediu de la Luxemburg

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a participat, marti, la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, unde s-a discutat Strategia UE privind adaptarea la efectele schimbarilor climatice, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

In interventia avuta, Rovana Plumb a multumit Presedintiei CE pentru eforturile depuse in atingerea obiectivelor, a salutat actiunile CE cu privire la adaptarea la schimbarile climatice, adaugand ca Romania sustine adoptarea textului Concluziilor Consiliului si totodata Amendamentele Portugaliei.

Ministrul roman al Mediului a insistat asupra importantei consolidarii politicilor comune de prevenire a impactului efectelor schimbarilor climatice, schimbari manifestate intens, in ultimii ani, si in Romania, prin fenomene meteorologice extreme, precum inundatii, secete, furtuni si incendii de paduri.

Rovana Plumb a aratat ca, la nivelul anului 2010, Romania se situa intre primele 4 tari europene afectate de inundatii, cu daune de peste 1,2% din PIB si ca, din cauza secetei din 2012, in Romania productia agricola medie la hectar a fost redusa cu 50%, in cazul terenurilor care nu dispun de sisteme de irigatii. Ministrul Mediului a atras atentia asupra pierderilor de vieti omenesti cu care s-a confruntat Romania in ultima saptamana.

Ministrul roman a subliniat ca acestea sunt doar cateva exemple care arata necesitatea luarii de masuri urgente si gasirii de instrumente economico-financiare care sa conduca la diminuarea efectelor schimbarilor climatice.

Rovana Plumb a aratat ca “pentru Romania, sunt extrem de importante actiunile care permit finantarea masurilor privind adaptarea, incluse in noua perspectiva financiara 2014-2020, precum si in Programul LIFE+, pentru ca ele vor permite implementarea Strategiei Nationale privind Schimbarile Climatice, in care componenta de adaptare are un rol crucial”. In acest sens, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice are contractat un studiu cu Banca Mondiala, care a inceput in aceasta luna si care va elabora planul de actiune pentru implementarea Strategiei Nationale de Adaptare la efectele schimbarilor climatice.

In incheiere, ministrul roman al Mediului a adaugat ca, la nivelul UE, este nevoie de solidaritate in fata problemelor, iar Romania se alatura efortului comun de sprijinire pentru toate celelalte tari care au avut de suferit, si pentru care si-a exprimat sustinerea.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente