Ministrul Mediului: “N-am reusit sa ma impun, desi am incercat, din cauza unor increngaturi de interese”

Ministrul Mediului: “N-am reusit sa ma impun, desi am incercat, din cauza unor increngaturi de interese"

Ministrul Mediului a declarat recent ca a avut in mandatul sau “doua sau trei insatisfactii mari – una e Delta Dunarii, a doua e cu taierile ilegale de paduri si a treia e cu absortia fondurilor europene”. Desi vorbeste cu mult entuziasm despre iminentul start al proiectului de la Rosia Montana, domnul Borbely admite ca nu s-a ocupat de trei dintre cele mai importante probleme de mediu ale Romaniei: distrugerea Deltei Dunarii, defrisarile ilegale care duc la disparitia sistematica a padurilor si gradul ridicol de mic al absorbtiei fondurilor europene pentru mediu.

Si mai grav este modul in care se raporteaza Ministrul Mediului la aceste grave probleme de mediu ale Romaniei: “N-am reusit sa ma impun, desi am incercat, din cauza unor increngaturi de interese care au fost extraordinar de puternice. Cum am incercat sa intervin, de exemplu la paduri, apareau imediat doua, trei articole sau reportaje prin care eram atacat pe diverse lucruri”.

Astfel, pe de o parte, domnia sa isi admite in mod deschis incapacitatea de a lua decizii conforme interesului public in privinta acestor probleme, si pe de alta parte incearca sa sugereze ca vinovata pentru ineficienta sa este presa, care il ataca pe anumite subiecte de interes public.
Domnule Borbely, sunteti dator sa raspundeti la cateva intrebari foarte simple:

1. Cine sunt cei care patroneaza “increngaturile de interese” din aceste domenii? De ce nu ati considerat ca e de datoria dvs sa distrugeti aceste “increngaturi” ci, dimpotriva, le lasati sa opereze liber si sa va depaseasca autoritatea?

2. Vi se pare normal ca, aflandu-va in fruntea Ministerului Mediului, sa nu aveti control asupra deciziilor luate in aceste domenii?
3. Cum va simtiti ca ministru al Mediului, intr-o tara membra UE, declarand deschis “beau foarte rar apa de la robinet… pentru ca am dubii fata de calitatea apei care curge de acolo”?

4. De ce Romania recicleaza, in timpul mandatului dvs, doar 1% din deseurile produse, desi media europeana este de 42%?
5. Care sunt realizarile dvs, ca membru al guvernului, daca nu reusiti sa stopati taierea padurilor, distrugerea Deltei Dunarii, irosirea fondurilor europene si nici macar nu reusiti sa influentati calitatea apei de la robinet?
Catalin Ivan: Premierul Ungureanu e rupt de realitate pe tema fondurilor europene! Ori nu intelege, ori ne insulta pe toti
Catalin Ivan, liderul delegatiei PSD din Parlamentul European, ii atrage atentia premierului Mihai Razvan Ungureanu ca este complet rupt de realitate, din moment ce vorbeste despre o rata de absorbtie a fondurilor europene de 100% in exercitiul financiar 2014-2020 si despre atragerea a 6 miliarde de euro pana la finalul acestui an.
„Domnul Ungureanu este complet rupt de realitate! Marti, in debutul unei sedinte privind fondurile europene, premierul a vorbit despre o rata de absorbtie de 100% in exercitiul 2014-2020 si despre cresterea economica pe care ar genera-o o astfel de performanta. Cum isi permite sa vorbeasca de o asemenea rata de absorbtie de 100%, in conditiile in care acumGuvernul a reusit cu mare dificultate, foarte aproape de final, sa atraga abia 6 procente?Ne putem astepta ca maine sa ne spuna ca Romania poate avea crestere economica de 50% in urmatorul an! Din moment ce Romania are la dispozitie 18 miliarde de euro pe care autoritatile centrale nu sunt in stare sa le acceseze, este incalificabil ca liderul Executivului sa arunce astfel de cifre! Este jignitor pentru cei care asteapta rezultate si nu le-au primit in toti acesti ani!”, arata eurodeputatul PSD.
Catalin Ivan considera ca premierul ori nu are capacitatea de a rezolva situatia actuala, ori alege sa insulte opinia publica prin mesajele sale, care constau in amenintari de forma si afirmarea unor obiective nerealizabile.
„Primul-ministru a dat dovada nu doar de lipsa totala de solutii pe care am constatat-o deja, dar ne-a jignit pe toti cu micile trucuri prin care a incercat sa ne abata atentia de la marele sau esec! Acesta a amenintat formal diversi sefi si a marit obiectivul de absorbtie pentru sfarsitul lui 2012 ca si cand asa ceva ar fi posibil.
A devenit mai mult decat evident ca puterea nu are niciun fel de viziune si niciun fel de solutii la situatia actuala. USL a exprimat in repetate randuri masurilecorecte pentru imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene, insa Guvernul refuza sa le discute. Am propus, pe langa altele, responsabilizarea factorului politic prin declaratii nationale de management semnate la nivel ministerial sau legislatie unica privind achizitiile publice in acord cu exigentele UE. Solutiile exista, insa puterea nu doreste aplicarea lor”, arata Ivan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *