Ministrul Mediului va propune in guvern proiectul Rosia Montana, daca se va dovedi nepoluant

  0
  449

  Daca investitorul va demonstra ca proiectul Rosia Montana nu dauneaza mediului, atunci ministrul Mediului, Laszlo Borbely, va da unda verde investitiilor. Ministrul Culturii, Kelemem Hunor va lua o decizie dupa ce va primi datele prezentate de specialistii care vor reface masuratorile si in functie de efectul pe care il vor avea investitiile de la Rosia Montana asupra patrimoniului.Rosia Montana

  Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat joi, cu ocazia vizitei la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului, daca se va dovedi sigur pentru mediu si „nu va pagubi pe nimeni”. Borbely a si intrebat, retoric, „ce a facut statul roman in acesti ani?”, subliniind necesitatea gasirii de solutii subordonate prioritatii privind protejarea mediului.

  Cu acelasi prilej, ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, a spus ca va lua o decizie dupa ce va primi datele prezentate de specialistii care vor reface masuratorile si in functie de efectul pe care il vor avea investitiile de la Rosia Montana asupra patrimoniului.

  „Eu astept din partea specialistilor acele evaluari care ne vor arata in ce directie trebuie sa mergem. Pentru Ministerul Culturii, pastrarea patrimoniului cultural este lucrul cel mai important”, a afirmat Hunor.

  Directorul general Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, a spus la randul sau ca are pregatita toata documentatia necesara, pentru a fi depusa la Ministerul Mediului in vederea reevaluarii.

  La inceputul lunii martie, ministrul Mediului a declarat ca procedura de evaluare a proiectului minier va fi reluata, potrivit prevederilor legale, in momentul in care compania Rosia Montana Gold Corporation va obtine un certificat de urbanism valabil.

  In prezent, proiectul de la Rosia Montana este stopat din cauza faptului ca Ministerul Mediului a suspendat, in 2007, procedura de analiza a studiului de impact, invocand lipsa unui certificat de urbanism. Reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au afirmat ca acest lucru s-a facut abuziv, fara respectarea legii, si ca vor ca actualul guvern sa analizeze din nou proiectul si sa ofere cat mai repede un raspuns.

  Laszlo Borbely si Kelemen Hunor viziteaza, joi, santierul de la Rosia Montana. Vizita celor doi ministri ar putea fi decisiva intrucat concluziile pe care le vor trage oficialii ar putea duce la luarea unei hotarari in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana.

  Programul comun al celor doi ministri cuprinde o vizita la Iazurile de decantare Valea Selistei si Gura Rosiei, alaturi de primarul comunei Rosia Montana, o vizita la Cariera Cetate si la monumentul natural Piatra Corbului, mai multe vizite la galeriile miniere si in centrul istoric al comunei, precum si intrevederi cu ONG-urile locale.

  Evaluarea proiectului Rosia Montana este blocata de trei ani de zile la Ministrul Mediului, care a fost nevoit sa opreasca procedura din cauza anularii in instanta a certificatului de urbanism obtinut de Rosia Montana Corporation.

  In urma cu o luna, si ministrul Economiei, Adriean Videanu, a efectuat o vizita la Rosia Montana. Atunci, ministrul a atras atentia ca este obligatoriu ca anul acesta sa se ia o hotarare in ceea ce priveste proiectul de la Rosia Montana. „Daca nu se ia o decizie nici in 2010, proiectul Rosia Montana ar putea fi compromis”, spunea, atunci, Videanu.

  Sursa: Realitatea TV

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.