Mirajul eolian ii fascineaza pe investitorii straini Lupta cu „morile de vant”

Mirajul eolian ii fascineaza pe investitorii straini Lupta cu „morile de vant”

O resursa ecologica, gratuita si vanata de ani intregi in Occident a devenit „aurul verde” al Moldovei. A doua regiune din tara ca potential eolian, dupa Dobrogea, regiunea de nord-est a tarii va fi impanzita de mori de vant. Din 2007, de cand investitorii privati au amenajat primele instalatii pentru masurarea vitezei vantului, tot mai multe companii au anuntat ca vor monta turbine in aceasta regiune.

Ultima investitie de anvergura a fost proiectata de firma Wind Energy Management, controlata de investitori francezi si la care presedintele APIA, Virgil Ernest Popovici, are o participatie minoritara. Compania a primit de la Agentia de Mediu Suceava autorizatia pentru constructia unui parc eolian in valoare de 90 de milioane de euro. „Proiectul are o capacitate instalata de 54 W, iar investitia se ridica la 90 de milioane de euro”, a declarat Popovici. Parcul eolian va fi construit in comuna Horodniceni, din judetul Suceava, pe o suprafata de 360 de hectare, teren aflat in domeniul privat al comunei si care a fost oferit companiei printr-un contract de „superficie”. Parcul eolian va avea o putere de circa 80 MW. „In cadrul asocierii, Consiliul Local al comunei Horodniceni va primi pe toata durata contractului o redeventa anuala, iar in momentul in care societatea va amortiza cheltuielile si va inregistra profit, primaria comunei Horodniceni va incasa o cota parte din profitul inregistrat”, explica intr-un comunicat reprezentantii comunei.

Luni intregi de asteptare pentru obtinerea autorizatiilor

De la momentul zero al investitiei pana cand se obtine permisul de constructie dureaza intre 18-24 de luni. Primele avize fiind obtinute, sunt asteptate rezultatele finale ale masuratorilor vitezei vantului, preconizate pentru vara acestui an, dupa care investitorii vor continua procedura de obtinere a tuturor avizelor necesare constructiei propriu-zise. 1% din valoarea investitiei va merge in acel moment la bugetul comunei. „Ulterior, trebuie asigurate constructia drumurilor de acces si a retelelor de conectare a parcului eolian la Sistemul Energetic National, constructia statiei de transformare si constructia fundatiilor”, se mai precizeaza in comunicat.

Investitorii si-au manifestat deja interesul de a extinde investitia pe o suprafata de alte 300 de hectare, teren aflat in proprietatea privata a cetatenilor comunei. „Deocamdata acest proiect se afla in faza incipienta, de incheiere a contractelor de superficie”, spun reprezentantii comunei Horodniceni.

Investitie de 60 milioane de euro la Harlau

Si la Iasi vantul a adus cativa investitori fermecati de mirajul eolian. Incepand din luna septembrie, in zona orasului Harlau va demara constructia primului parc eolian din judet. Compania ACK Pascani a obtinut majoritatea autorizatiilor si avizelor pentru punerea pe picioare a primului parc cu 14 turbine eoliene.„Este vorba despre o investitie de 60 de milioane de euro, din care 50 de milioane se vor concentra in orasul Harlau, iar restul de 10 milioane, in zona Scobinti”, ne-a declarat Constantin Cernescu, primarul orasului Harlau.

Firma intentioneaza sa construiasca in 18 luni de la semnarea contractului un parc eolian de 40 de MW si se pare ca beneficiaza si de o finantare nerambursabila de 5 milioane de euro. Terenul pe care vor fi amplasate turbinele a fost concesionat, in cea mai mare parte, de la privati. „Timp de un an au cules date privind directia si intensitatea vantului. Dupa finalizarea masuratorilor au ales amplasamentele”, a adaugat Cernescu. Edilul-sef al orasului Harlau spune ca investitia va aduce mari beneficii si pentru localitatea pe care o conduce. „In primul rand se vor crea noi locuri de munca, in jur de 40 – 60 de slujbe. De asemenea, vor veni mai multe venituri la bugetul local. Energia vanduta este obtinuta in Harlau, iar la noi se vor intoarce venituri, precum TVA colectata la bugetul local”, spune primarul orasului Harlau. (Diana Mihalcea)

Parc eolian la Dersca

Firma Moldregenerabile SA Oradea a obtinut certificatul de urbanism, de la Consiliul Judetean, pentru constructia unui parc eolian in comuna Dersca. Primarul Fanica Romanescu a declarat ca firma respectiva a efectuat masuratori timp de doi ani, dupa care a decis sa continue investitia.„Daca au obtinut certificatul de urbanism, inseamna ca vor veni cu documentatia pentru autorizatia de constructie. Noi am concesionat un hectar de teren pe care ei, au facut masuratorile, iar acum vor sa continue investitiile. Stiu ca vor amplasa turbine la noi si undeva prin Candesti, dar nu stiu pe ce suprafata si cate turbine”, a declarat primarul Romanescu.(A.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *