Mirajul si isteria prospectiunilor

Mirajul ?i isteria prospec?iunilor
Mirajul si isteria prospectiunilor
Mirajul si isteria prospectiunilor

Agentia de Protectia Mediului Neamt a inceput sa transmita date institutiilor care habar nu aveau de prospectiunile facute de o firma angajata de ROMGAZ, in Neamt.

Ministerul Mediului spune ca prospectiunile (mici seisme provocate de kilograme de explozibil) nu au nevoie de reglementare deoarece nu sunt in zone protejate.

Asta se petrece dupa ce mai multi nemteni au atras atentia ca in judet circula mai multe autovehicule inscriptionate cu cuvantul „prospectiuni“, un termen care a ajuns sa isterizeze dupa evenimentele de la Pungesti.

Cea mai in masura institutie care ar putea oferi detalii despre aceste actiuni este Agentia de Protectie a Mediului Neamt, de la care am aflat ca, in luna noiembrie 2013, firma SC Prospectiuni SA a transmis o solicitare catre APM Neamt in care au cerut emiterea actului de „reglementare de mediu pentru lucrari de achizitie date seismice bi-dimensionale“ care sunt obtinute pentru beneficiarul SNGN ROMGAZ, in perimetrul judetului Neamt.

Firma mentioneaza ca prospectiunile se realizeaza in baza unui acord incheiat intre ROMGAZ si Agentia Nationala de Resurse Minerale si sunt deja avizate de agentie in vederea descoperirii de noi rezerve de hidrocarburi.

Din momentul in care SC Prospectiuni SA a solicitat aprobarile necesare si li s-a transmis ca pentru a avea acordul de mediu au nevoie de avize si de la Garda de Mediu, de la Sistemul de Gospodarire a Apelor si bineinteles de la proprietarii de teren, Eduard Corduneanu, seful APM Neamt a solicitat date suplimentare si in ceea ce priveste „dezbaterea pu-blica“ din Romania legata de „prospectiuni“.

Directorul APM prevedea interesul „public“, Ministerul a spus „pas“

Seful APM Neamt a trimis o adresa catre Ministerul Mediului in care atrage atentia asupra mai multor chestiuni care ar putea crea probleme, cel putin de imagine.

El ii scrie directoarei Elena Mehedintiu, din cadrul ministerului si o intreaba daca avizul dat deja de minister ramane valabil, avand in vedere „reglementarea lucrarilor de prospectiuni seismice pentru zacaminte de petrol si gaze naturale fara a executa lucrari de foraje si escavari, avand in vedere dezbaterea publica privind astfel de actiuni care are loc in tara noastra in ultimul timp si sensibilizarea publicului (interesat) fata de posibile efecte semnificative asupra mediului (infestarea panzei freatice, declansarea unor seisme)“.

In adresa se mai mentioneaza ca lucrarile se desfasoara pe o arie geografica relativ mare, pe suprafata mai multor comune, pe trasee nedefinite, cu o viteza de inaintare de 3-10 km pe zi.

Mai mult, se mentioneaza ca „liniile seismice traverseaza cursuri de apa si terenuri ce apartin unor persoane fizice, juridice, domeniul public“.

In schimb, ministerul raspunde ca proiectele de prospectiune seismica nu au nevoie de evaluarea de impact asupra mediului si nu se supun „procedurii de reglementare din punct de vedere a protectiei mediului“.

„Eu m-am asigurat ca aceste prospectiuni nu se vor face in niciuna dintre zonele protejate, cuprinse in sit-urile Natura 2000. Din cate stiu eu, aceste detonari pe care le fac angajatii au un diametru de sase-noua centrimetri“, a precizat Eduard Corduneanu. Ce nu se mentioneaza este faptul ca de-tonarea controlata, facuta cu niste pistoale speciale cu explozibil are loc la o adancime de zece metri.

Detonare controlata sau vibrare controlata

Aceste proiecte de prospectiune seismica se pot folosi de doua metode de detectie a hidrocarburilor. Detonare controlata sau vibrare controlata. Datele sunt transmise de undele seismice provocate de cei care zguduie pamantul, fara a ajunge la straturile de apa.

Procedura explicata in actele depuse la APM Neamt arata ca se executa mai multe gauri de impuscare, in care se introduc cantitati de pana la 2,5 kg de material exploziv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *