Miroase a ADN

Prin rearanjarea nucleotidelor din codul genetic, cercetatorii au obtinut catene scurte de ADN care pot deosebi cateva tipuri de substante odorante, cum ar fi conservantii din alimente si substantele explozive. Aceasta noua tehnologie a „nasului artificial” ar putea duce in final la depistarea bombelor sau a unui lot prost de Chardonnay, spune John Kauer, neurocercetator la Universitatea Tufts din Boston. El si colegul sau, Joel White, au infiintat compania Cogniscient pentru a-si comercializa dispozitivul. Nasul lor artificial nu este alcatuit din gene intregi, care in mod normal sunt alcatuite din mii de nucleotide. Nasul este alcatuit, in schimb, din combinatii scurte de nucleotice (A, C, T si G) care alcatuiesc catena de ADN. Deci atunci cand moleculele de ADN captureaza un miros, un iz sau o simpla adiere a unei anumite substante, un colorant fluorescent atasat moleculelor de ADN straluceste sau se intuneca. Datorita combinarii moleculelor de ADN ca raspuns la interactiunea cu o substanta odoranta, cercetatorii pot diferentia o substanta exploziva precum dinitrotoluenul, un precursor al TNT (trinitrotoluenului), de alcool. Moleculele de ADN sunt printate pe site si citite de un scaner luminos.Nasul molecular este o imbunatatire, superioara peste celelalte tehnologii, datorita numarului mare de combinatii posibile care pot fi formate impreuna cu ADN-ul, spune Kauer. Catenele de 20 pana la 24 de nucleotide pe care le utilizeaza echipa lui pot forma miliarde de molecule receptoare diferite pentru miros.

sciencenews.org

References:

White, J. . . . and J.S. Kauer. 2008. Solid-state, dye-labeled DNA detects volatile compounds in the vapor phase. PLoS Biology 6(January):e9. Available at http://dx.doi.org/10.1371/journal.pbio.0060009.

Sources:

John Kauer
Department of Neuroscience
Tufts University School of Medicine
Tupper 11, 15 Kneeland Street
Boston, MA 02111

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *