Miros insuportabil in satul Puhoi: Deseurile fabricii de vinuri se varsa in paraul din localitate

Miros insuportabil in satul Puhoi: Deseurile fabricii de vinuri se varsa in paraul din localitate

Problema ecologica in satul Puhoi, din raionul Ialoveni. 70 la suta din deseurile fabricii de vinuri se varsa in paraul Puhoi, care strabate localitatea. Oamenii spun ca, deja de ani de zile, din cauza apei murdare, sunt nevoiti sa suporte mirosul urat. Criza financiara si lipsa unei statii de epurare sunt de vina, sustine conducerea fabricii.

Oamenii spun ca, in sat miroase insuportabil mai ales seara si dimineata.

„Miroase neplacut ca a zdohnitura, a murdarie. Nu pot deschide geamul, cum sa deschid geamul daca vine mirosul”, a mentionat o sateanca.

„Noi suntem bolnavi. Din cauza murdariilor si a drojdiilor, care vin de la dansii”, a explicat un locuitor.

Administratia locala a sezisat de nenumarate ori conducerea fabricii de vinuri. Mai mult, a fost eliberata si o autorizatie pentru constructia unei statii de epurare.

„Din momentul inceperii procedurii preliminare, eu consider ca putin se tergiverseaza. Problema exista din perioada Uniunii Sovietice”, a declarat primarul satului Puhoi, Petru Frunze.

Fabrica are o statie de epurare, dar aceasta prelucreaza doar 30 la suta din reziduuri. Celelalte deseuri ajung in paraul Puhoi, care s-a transformat in canal de scurgere. Conducerea fabricii promite ca, in curand, va incheia constructia unei statii mai mari de prelucrare a deseurilor.

„In 2-3 saptamani noi apropiem si speram cand va incepe sezonul de prelucrare a poamei. Vom intra in sezon cu statie de epurare noua”, a mentionat Nicolae Gherganov, sef de productie, fabrica de vinuri.

Paraul Puhoi este afluent de stanga al raului Botna. In satul Puhoi locuiesc aproape 6000 de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *