Studiu: Dinozaurii cantareau mult mai putin decat se credea pana acum

Studiu: Dinozaurii cantareau mult mai putin decat se credea pana acum

Folosind o noua tehnica pentru aflarea masei animalelor, oamenii de stiinta au descoperit ca dinozaurii cantareau nult mai mai putin decat se credea initial. Astfel, un brachiosaur, unul din cele mai mari erbivore, ar fi cantarit doar 23 de tone, mult mai putin decat estimarile anterioare, dintre care unele propuneau chiar valoarea de 80 de tone. Si un Spinosaurus, un pradator de temut, despre care se credea ca avea 9 tone, pare sa fi cantarit cu vreo doua tone mai putin.

Noua metoda foloseste lasere pentru a masura cantitatea minima de piele de care este nevoie pentru a acoperi scheletul unor mamifere moderne precum renii, ursii polari, girafele sau elefantii, iar pe baza acestei valori, calculeaza volumul tesuturilor moi si apoi masa animalului. Dupa ce au obtinut datele de la mamiferele mari actuale, cercetatorii au aplicat metoda la scheletele unor dinozauri, potrivit Daily Mail. „Unul dintre cele mai importante lucruri pe care paleontologii ar trebui sa le cunoasca despre fosile este cat a cantarit animalul respectiv. Acest proces este surprinzator de dificil, asa am testat o noua abordare prin care sa aflam masa animalelor”, a declarat dr. Bill Sellers, de la Universitatea din Manchester.

„Metodele volumetrice sunt tehnici des utilizate in estimarea masei corpului in cazul fosilelor de vertebrate, dar ele nu fac estimari corecte cand calculeaza grosimea tesutulrilor moi. Acum am testat noua abordare pe 14 schelete de mamifere mari si am demonstrat ca vechea tehnica subestima masa lor corporala cu 21 de procente. Aceasta este o metoda mai fiabila de estimare a masei corporale acolo unde exista un schelet al animalului”, a mai explicat Sellers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *