Misterul caracatitei Paul: Are puterea de a prezice?

0
329

Am auzit de pisici care prezic moartea si de broaste care simt cutremurele, dar niciuna dintre ele nu a ajuns atat de faimoasa precum caracatita-oracol de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010.misterul caracatitei

Caracatita Paul a prezis corect castigatoarea Cupei Mondiale la fotbal, Spania, dar si alte sase meciuri ale Germaniei. Sansele de a reusi acest lucru sunt de 1 la 128.

Prin urmare, lumea s-a tot intrebat daca acesta caracatita de origine britanica, Paul, ce locuieste in Germania, are intr-adevar puteri supranaturale, este bine dresata sau este doar un animal incredibil de norocos?

Alan Peters, expert in nevertebrate la Gradina Zoologica Smithsonian, a incercat sa ne ofere un raspuns.

„Carcacatitele sunt extrem de inteligente, dar inteligenta lor poate fi definita in mai multe feluri. Puterea de a prezice nu face insa parte din ea”, a declarat Peters.

Caracatitele au o vedere exceptionala si pot fi antrenate si stimulate cu mancare si obiecte. Insa lui Paul i s-au dau doua cutii identice ca infatisare si amandoua contineau scoici, asa ca dresajul nu a fost factorul decisiv.

„Poate au existat similaritati in ceea ce priveste steagurile alese de Paul”, a propus expertul.

De fiecare data, cutiile cu mancare au fost insotite de steagurile natiunilor care s-au confruntat in meciul respectiv. Caracatitele pot diferentia formele si modelele, precum si culorile.

„Nu vad culorile ca noi, insa, isi dau seama ca sunt diferite. Doar ca creierul lor nu spune ca acolo e rosu si acolo e galben, ci le spune doar ca sunt diferite”, explica Peters.

Sa ne uitam la steagurile tarilor care i-au fost prezentate lui Paul in timpul CM 2010. Steagul Germaniei nu a semanat deloc cu unele din ele, facandu-i usoara alegerea lui Paul, insa cu altele semana din plin. Caracatita nu a fost impresionata de asemanarea dintre steagul Germaniei si al Spaniei, de exemplu, alegand Spania.

Deci nici ipoteza ca ar fi invatat care e steagul Germaniei nu e complet viabila.

Asa ca ramane doar varianta ca este o caracatita incredibil de norocoasa.

„Caracatitele sunt animale inteligente, care traiesc in alt mediu decat al nostru si au un stil de viata complet diferit. Insa, atunci cand incercam sa le facem sa traiasca in stilul nostru, putem avea surprize”, a declarat expertul.

Intre timp, Paul a decis sa se retraga din activitatea de oracol si se va ocupa de ceea ce ii place lui mai mult: sa aduca zambete pe buzele copiilor.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.