Efectele schimbarilor climatice sunt neasteptate si pentru oamenii de stiinta, pusi in fata aparitiei, din ape, a ramasitelor altor epoci, scoase la iveala de fluctuatiile vremii. Acestea sunt studiate in cautarea unor raspunsuri despre cum faceau fata schimbarii climatice comunitatile acelor timpuri, scrie Inhabitat.
Furtunile puternice ale iernii au scos la suprafata o parte mai mare a unei paduri scufundate, in zona plajei Borth, pe coasta galeza. Arheologii lucreaza in ritm intens, pentru a inregistra si conserva detaliile oferite de aceasta padure despre activitatile comunitatilor umane de demult, inainte ca apa sa inghita din nou padurea. De mai multe secole, dupa perioade cu vreme dificila, cioturile unei paduri pietrificate aparea pe aceasta plaja, situata la mijlocul tinutului galez din Marea Britanie. Se estimeaza ca padurea straveche se intinde pe mai bine de 40 de kilometri spre vest. Umiditatea ridicata din ultima iarna a scos acum la iveala mai multe detalii (ingropate in mal si nisip) decat oricand. Legendele locale vorbesc despre Cantre’r Gwaelod, un regat impadurit aflat in largul coastei galeze, care a fost inghitit de ape cu mii de ani in urma.
Padurea a fost inghitita de apele al caror nivel a crescut foarte mult acum aproximativ 5.000 de ani, iar copacii ei au murit cu aproximativ 4.500 – 6.000 de ani in urma. Apele ar fi crescut atunci cu 39,6 metri, estimeaza cercetatorii. Insa pentru ca evenimentul sa fie atat de dramatic incat sa devina o legenda, trebuia ca acesta sa se fi petrecut rapid, in asa fel incat comunitatea locuitoare sa ii resimta efectele pe durata vietii unei generatii (mult mai scurta, in acele timpuri). Acum, arheologii au descoperit o carare din lemn, construita cu aproximativ 3.100 – 4.000 de ani in urma, care, spun ei, este dovada modului in care oamenii incercau sa se adapteze modificarii reliefului cauzat de schimbarile climatice. Si in 2012, dupa o serie de furtuni puternice, au mai fost descoperiti stalpi de lemn, precum si urme de animale si oameni, imprimate in turba si in ramasitele unor vetre de piatra.
Anul acesta a mai fost descoperit un canal vechi de apa sarata, care isi facea loc prin vechea padure, de la care arheologii spera sa obtina detalii despre activitatile comunitatii locuitoare a regiunii. Datorita stratului protector de turba, padurea straveche a fost foarte bine conservata, spre deosebire de alte astfel de situri, din zona altor coaste marine. Dar, chiar si asa, eroziunea plajelor Marii Britanii scoate la iveala tot mai multe marturii semnificative din alte epoci, astfel ca a fost creat un proiect special, CITiZAN Project, al carui scop este sa incurajeze localnicii sa urmareasca orice aparitie noua din ape si sa o inregistreze.