Monsanto, una din cele mai mari companii de alimente modificate genetic (OMG), a interzis alimentele MG din cantinele propriei corporatii

Monsanto, una din cele mai mari companii de alimente modificate genetic (OMG), a interzis alimentele MG din cantinele propriei corporatii

Se pare ca Monsanto, una din cele mai mari companii de alimente modificate genetic (OMG), a interzis alimentele MG din cantinele propriei corporatii.

Aceasta companie refuza sa ofere personalului sau chiar alimentele modificate genetic pe care le promoveaza in multe tari impovarate de datorii, sub promisiunea ca aceasta varianta va salva populatia de la foamete. Desi nu a fost niciodata dovedit, Monsanto a pretins mereu ca alimentele modificate genetic sunt inofensive – asa ca atunci de ce nu le ofera aceleasi produse angajatilor sai?

Intr-una din cantinele sale, conduse de o companie externa, Sutcliffe Catering, o nota informeaza ca s-a luat o decizie pentru a inlatura soia si porumbul modificat genetic din produsele servite la masa.

„Am luat aceasta masura pentru a asigura toti clientii ca pot avea incredere in alimentele pe care le oferim,” spune furnizorul.

Monsanto sustine ca „credem in puterea de a alege”, in timp ce, de fapt, compania vrea sa se asigure ca nu serveste OMG-uri in cantinele sale, si ca nu ofera angajatilor sai oportunitatea de a „alege” daca sa consume sau nu alimente modificate genetic, din moment ce, de fapt, face tot posibilul ca acestia sa nu le consume. Cu toate astea, aceeasi posibilitate de a alege nu este oferita agricultorilor din intreaga lume, care, cel mai adesea, nu au de ales decat sa planteze culturi modificate genetic, multumita unei piete a semintelor care este de cele mai multe ori, dominata de Monsanto.

Odata ce semintele modificate genetic ajung in sol, incepe un cerc vicios: agricultorii nu mai au oportunitatea de a alege, pentru ca odata ce  aceste seminte sunt eliberate in mediu, nu mai pot fi restrictionate sau controlate, pentru ca o samanta poate fi luata de vant sau de apa de ploaie si poate incolti pe terenul cuiva care nu vrea deloc sa cultive astfel de plante modificate. Recent, in cadrul unui protest dintr-o sala de judecata din Manhattan, fermierii au sustinut ca a devenit imposibil pentru ei sa evite contaminarea cu OMG si nu mai pot garanta ca terenurile lor sunt fara OMG.

Daca Monsanto decide ca angajatii sai sa nu consume alimente MG, si chiar anuleaza dreptul angajatilor de a alege, cum se face ca restul lumii nu are aceasta oportunitate. Peste 90% din toate alimentele procesate din SUA – cum ar fi cerealele pentru micul dejun si crochetele de pui, servite adesea copiilor, sunt acum contaminate cu OMG, desi agricultorii care le-au produs nu au cultivat aceste plante in mod intentionat.

Intr-unul din birourile Monsanto, personalul declara ca prefera OMG-urile si le consuma cu placere pentru ca vor sa aleaga alimente care au fost expuse mai putin la pesticide. Cu toate acestea, folosirea intensiva si pe scara din ce in ce mai larga a pesticidelor, in asociere cu culturile MG, presupune si alte riscuri pentru mediu si sanatatea umana, cum ar fi limfomul non-Hodgkin si defecte la nastere. Monsanto vinde aceste produse agricultorilor argumentand ca le usureaza munca si ii ajuta sa faca economii, simplificand si reducand costurile pentru ierbicide.

Realitatea este insa cu totul alta, pentru ca culturile MG aduc motive de ingrijorare pentru sanatate, biodiversitate si mediu si dezvoltarea rezistentei la buruieni.

Ingineria genetica, controlul corporatiilor asupra alimentelelor si faptul ca intreaga industrie alimentara se bazeaza mult prea mult pe pesticide si ierbicide, nu sunt solutii viabile. O solutie viabila o reprezinta agricultura ecologica: este sigura, practica si deja se practica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *