Morunii, urmariti prin satelit

Primul morun salbatic purtator al unui emitator satelitar va fi redat Dunarii astazi, scrie Agerpres. Aceasta actiune reprezinta o premiera la nivelul Europei.
morun
Masculul de morun, cu o varsta de aproximativ 14 ani, are o greutate de 90 de kilograme si o lungime de circa doi metri, el provenind din lotul de reproducatori salbatici capturati in acest an in vederea producerii puilor necesari pentru programul national de populare a Dunarii, finantat de Ministerul Agriculturii.

“Evenimentul pot spune ca este unul experimental, el urmand sa fie repetat marti la Fetesti pe alti patru moruni. Va fi un eveniment cu multiple semnificatii nationale, regionale si europene, deoarece Dunarea inferioara este singurul fluviu din Uniunea Europeana care mai are moruni, cea mai mare specie de pesti de apa dulce din lume”, a declarat Radu Suciu, cercetator la Institutul National Delta Dunarii (INDD).

El a precizat ca valoarea unui emitator satelitar care va fi montat pe morun este de 3.000 de euro, aparatul urmand sa functioneze 24 de luni pentru a oferi primele informatii despre itinerarul deplasarilor si raspandirea morunilor in Marea Neagra.

“Aceste elemente, itinerarul si raspandirea morunilor in mare, sunt esentiale pentru programul regional de conservare si redresare a speciei. In cadrul proiectului initiat de INDD si finantat de Guvernul Norvegiei vom realiza si un adapost pentru pescarii de morun”, a mentionat cercetatorul Radu Suciu.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente