Motor turistic la poalele Cibinului

In anul Capitalei Culturale Europene, numarul pensiunilor din Marginimea Sibiului s-a triplat fata de 2002.Turismul rural s-a dezvoltat foarte mult in Sibiu, depasind pana si cele mai optimiste prognoze.

In primele noua luni ale lui 2007, peste 300.000 de turisti s-au cazat in pensiunile sibiene, iar peste 80 la suta dintre acestia au fost straini. Si numarul de pensiuni rurale s-a triplat in ultimii cinci ani.

„Cred ca Sibiul poate fi un bun exemplu pentru restul tarii. Aici, sunt sute de pensiuni clasificate si foarte cautate. Practic, numarul este de trei ori mai mare decat acum 4-5 ani”, a spus Dorin Beu, reprezentant al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).

Peste 200 de pensiuni

Marginimea Sibiului, cu cele 18 localitati de la poalele Muntelui Cibin, este de fapt motorul turismului rural din judetul Sibiu. Oamenii din aceasta zona sunt cunoscuti ca pastori care pastreaza traditiile, costumele populare si arhitectura specific romaneasca.

Toate acestea au un farmec aparte si fac din zona o atractie turistica. Asa se face ca Marginimea Sibiului are acum peste 200 de pensiuni si aproximativ 1.200 de locuri de cazare. Dintre acestea, mai mult de 50 sunt concentrate in localitatea Sibiel.

„Marginimea Sibiului are meritul principal in revigorarea turismului rural. Traditiile de aici, peisajele, oamenii si gastronomia locurilor sunt atuuri greu de batut de orice alta zona turistica rurala din Romania”, ne-a declarat Csaba Gyarmati, director la Asociatia Judeteana de Turism Sibiu.

Gastronomia atrage

Oficialul ANTREC Sibiu considera ca si oferta culinara din zona Marginimii Sibiului atrage miile de turisti. „Una dintre specialitatile zonei este ciorba, care poate fi de perisoare, de burta sau de legume. Preparatele traditionale, cum ar fi ardeii umpluti, sarmalele si tocana cu ceapa si carne, carnatii de porc, placintele si cozonacul sunt „ingredientele” care atrag turistii. Nemtii, austriecii, francezii, englezii sunt clienti traditionali ai turismului rural, iar din Romania, cei din Bucuresti si, in general, din sudul tarii, sunt cei care aleg sa vina aici”, a explicat Beu Dorin.

Turismul, in general, si cel rural, in special, tinde sa devina sectorul cel mai important in economia judetului din sudul Ardealului. Numai pentru 2007 sunt estimate venituri de peste 300 de milioane de euro de pe urma turistilor care au ales sa vina in judetul din sudul Ardealului.

INTREPRINZATOR

Din arena la cabana

Ca investitia in turismul montan este una profitabila o dovedeste gradul de ocupare a pensiunilor. Doar 5 la suta din cele peste 1.200 de locuri de cazare mai sunt disponibile pentru luna decembrie. Printre cei care au investit aici se numara si fostul mare arbitru de fotbal Aron Huzu: „Cabana am construit-o initial pentru mine si pentru familie, dar pe urma m-am gandit ca am putea scoate bani frumosi din punerea ei in circuitul turistic”. Acesta estimeaza ca din afara va castiga circa 10.000 de euro pe an.

LA PASTRARE

Traditiile au ramas intacte

Marginimea Sibiului include 18 localitati situate la poalele Muntelui Cibin. Aceasta reprezinta o entitate geografica, istorica si etnografica, care incepe la limita de rasarit cu satul Boita si se continua cu Raul Sadului, Talmaciu, Talmacel, Rasinari, Poplaca, Gura Raului, Orlat, Fantanele, Sibiel, Vale, Saliste, Gales, Tilisca, Rod, Poiana Sibiului, Miercurea Sibiului si se termina in inima muntilor, la Jina. Cea mai mare parte a satelor din zona au pastrat puternice traditii spirituale si etno-folclorice.

Sursa: ROL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *