Culorile vii ale acadelelor Meranda pot atrage copiii ca un magnet. Insa consumul atrage dupa sine un drum la medicul pediatru. De aceea este recomandabil sa nu va lasati convinsi de rugamintile celor mici.
Acadelele Meranda ar trebui evitate de toti copiii. In primul rind eticheta este scrisa gresit, iar unele ingrediente reprezinta un adevarat pericol pentru cei mici. Aceste acadele contin zahar, glucoza, esente natural identice (n.r. artificiale) coloranti alimentari 4r (n.r. E 124a rosu ponceau 4R), E 122 azorubina, E 102 tartrazina, E 110 galben portocaliu, E 113. Nu exista pe lista aprobata a Uniunii Europene (n.r. probabil E 133 albastru briliant). Producatorul ii sfatuieste pe parinti sa ii supravegheze pe copiii sub trei ani. In urma analizei noi recomandam ca toate persoanele sa aiba grija atunci cind vor sa consume acest produs.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie acadelele analizate ca fiind un produs zaharos profund dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutritional. Acesta este compus numai din glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahar, glucoza), cu efect de epuizare a pancreasului endocrin si determinarea unor fluctuatii periculoase ale glicemiei. In combinatie cu colorantii artificiali E 124a, E 102, E 110, E 133, produsul devine si mai periculos, deoarece poate duce la aparitia sindromului ADHD, hiperactivitate si deficienta de concentrare.
Toti acesti coloranti sint considerati foarte periculosi pentru sanatatea copiilor, mai ales ca E 124a are si potential cancerigen. Acesta, de asemenea, poate induce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina (salicilati). Tartrazina, E 102, are si ea o serie de efecte adverse: alergii, astm, rinite, urticarie, tumori tiroidiene, altereaza perceptia si comportamentul, producind stari de confuzie, interfereaza cu metabolismul zincului si cu enzimele digestive. Aditivul alimentar se poate gasi intr-o gama larga de produse alimentare, bauturi alcoolice si nealcoolice, fructe si legume confiate, produse de cofetarie, brinza topita aromata, sosuri, produse fine de brutarie etc. E 110, galben portocaliu, duce la aparitia congestiei nazale, a bronhoconstrictiei, produce disfunctii ale perceptiei gustului, blocheaza enzimele digestive. Toate aceste simtome se manifesta mai cu seama la copii, care sint mult mai sensibili. Mai mult, cantitatea de zahar din acest produs face ca valoarea lui energetica sa fie foarte ridicata.
CONCLUZII. In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu sensibilitate la ingredientele si aditivii utilizati. Acadelele Meranda sint interzise celor cu rezistenta la insulina si diabeticilor, care il vor consuma numai cu avizul medicului curant.
Sursa: Jurnalul National