Minipateurile analizate sint facute in principal din apa, faina, margarina si ulei. Aceasta compozitiene afecteaza aproape tot organismul.
Aluatul minipateurilor cu brinza telemea RomCherie are in compozitie: „Faina alba, apa, margarina (grasimi vegetale hidrogenate, apa, sare, emulgatori: mono si digliceride ale acizilor grasI E 471, lecitina de soia E 322, acidifianti: acid citric E 330, acid ascorbic E 300, arome naturale si identic naturale (n.r. – artificiale), colorant: anatto E 160 b), grasimi vegetale nehidrogenate, sare iodata, ameliator de faina (stabilizator: guma guar E 412, emulgatori: esteri glicerici ai acidului diacetil-tartric cu acizi grasi E 472 e, lecitina de soia E 322, antioxidanti: fosfat tricalcic E 341 iii, acid ascorbic E 300, enzime), otet de alcool”. Umplutura este realizata din 20% brinza telemea si 80% oua, gris. Valoarea energetica medie pentru 100 grame: 324,8 kcal/ 1320,9 kj, iar continutul mediu de substante nutritive este de 7,2g proteine, 31,2g glucide, 17,5g lipide.
ANALIZA. Producatorul ne spune ca acest produs este „puterea ta de zi cu zi”. Numai ca, analizind eticheta, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca minipateurile au un profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de combinatia nesanatoasa intre glucide si grasimi hidrogenate cu efect negativ asupra sistemului cardiovascular, cerebrovascular, pancreasului, ficatului si rinichilor. Produsul are un continut ridicat de sare, de care consumatorii trebuie sa tina cont pentru a nu depati doza zilnica recomandata, de 6g pentru o persoana adulta. De asemenea, in compozitia minipateurilor s-a adaugat si fosfor (E 341), care produce efecte negative asupra sanatatii sistemului osos, putind determina aparitia osteoporozei sau a depunerilor anormale de calciu, daca este consumat in cantitati mari. Specialistul atrage atentia ca densitatea energetica a pateurilor este foarte ridicata, 324 kcal/100 de grame.
CONCLUZII. Minipateurile analizatenu sint indicate supraponderalilor si obezilor, copiilor si adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, hipertensivilor, suferinzilor de mladii cerebro- si cardiovasculare, suferinzilor de maladii hepato-renale, suferinzilor de hiperuricemie (guta), bolnavilor de cancer, celor cu maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), persoanelor care au celulita, astmaticilor, suferinzilor de diferite maladii ale pielii.
Persoanele cu alergie la proteinele din ou si lapte si intoleranta la lactoza il vor testa in prealabil pentru a vedea care este reactia organismului. Diabeticii il vor consuma numai cu avizului medicului curant. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranta la gluten).
Sursa: Jurnalul National