Consumatorii trebuie sa fie atenti la aditivii din acest produs, pentru ca aduc un aport suplimentar de fosfor si sodiu, care afecteaza sanatatea.
Pizza capriciosa Campofrio are in compozitie faina de griu si secara, topping pe baza de mozzarella, apa, sos de rosii, sunca de porc, ulei vegetal, ciuperci, sare, zahar, dextroza, proteina din lapte, condimente, amidon de cartof, drojdie, stabilizatori (trifosfati E 451, mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), antioxidant (acid ascorbic E 300, citrati de sodiu E 331), conservant (nitrit de sodiu E 250, propionat de sodiu E 281, acid sorbic E 200), colorant (annato E 160b, acid carminic E 120). Producatorul atrage atentia ca pizza contine urme de soia si ou.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind de tip pizza cu profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide cu absorbtie lenta (amidon din faina de griu si secara, amidon din cartofi), dar si absorbtie rapida si index glicemic foarte ridicat (zahar, dextroza). Compozitia imprima produsului o densitate energetica ridicata. Pizza analizata contine si o serie de aditivi alimentari, care aduc atit un aport important de fosfor, cit si de sodiu, impiedicind fixarea calciului in oase. Alte categorii de aditivi au functii de conservanti, E 250 fiind asociat cu cresterea prevalentei cancerului, E 120, colorant rosu, care aduce un aport de aluminiu. Acesta din urma este asociat cu aparitia maladiei Alzheimer. Pizza contine surse de gluten, sare, lactoza si proteina din lapte.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, batrinilor, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, maladii cardio si cerebro-vasculare, hepato-renale, hiperuricemicilor (guta), suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative, de boli de piele, celulita. Cei cu alergie la proteina din lapte si intoleranta la lactoza il vor testa in prealabil. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranta la gluten).
Sursa: Jurnalul National