Muntele vulcanic care prevesteste vremea

Localnicii din zona lacului Sfanta Ana afla de la munte cum va fi vremea. Oamenii din zona spun ca muntele prevesteste vremea si cutremurele. muntele care prevesteste

Locuitorii si turistii aflati in vizita la lacul Sfanta Ana nu afla prognoza meteo de la radio sau de la televizor. Este suficient sa fie atenti la doua fisuri ale „Puciosului” si muntele de origine vulcanica vesteste cu precizia unui meteorolog, daca vremea va fi insorita sau se va starni furtuna.

„Aici in gaura bagam nasul si daca un gaz pisca nasul inseamna ca vine ploaia, pentru ca scade presiunea atmosferica inainte de furtuna si permite iesirea gazelor de sub nori. Daca curge si din gaura de jos, inseamna ca si astazi ploua”, explica Kerezsi Laszlo, custodele Rezervatiei Lacul Sfanta Ana.

Oamenii locului spun ca muntele da intotdeauna cea mai precisa prognoza meteo.

„Prognoza este sigura suta la suta. Muntele nu iarta. Prevesteste cataclismele, dar si vremea”, spune custodele Kerezsi.

Fenomenul are o explicatie stiintifica. In subteranul muntelui inactiv, se desfasoara inca o activitate post-vulcanica. Orice schimbare a presiunii atmosferice influenteaza framantarile din adancuri si, cand presiunea atmosferica scade, gaze precum bioxidul de carbon si hidrogenul sulfurat urca spre suprafata si inunda fisurile cu un miros intepator. E semn ca vine ploaia.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *