Muzeul Antipa organizeaza cel mai mare congres de zoologie din Europa de Est

Muzeul Antipa organizeaza cel mai mare congres de zoologie din Europa de Est
Muzeul Antipa organizeaza cel mai mare congres de zoologie din Europa de Est

In perioada 20-23 noiembrie, peste 200 de cercetatori din Europa, Asia si Africa isi vor prezenta rezultatele cercetarii lor privind patrimoniul natural si muzeal de origine zoologica in cadrul celui de-al cincilea Congres Anual de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa”. Printre acestia se numara si Mark Wilkinson, unul dintre cei mai valorosi cercetatori din Marea Britanie. Britanicul este cercetator emerit in cadrul British Museum din Londra.

Editia de anul acesta a CZGA aduce in atentia cercetatorilor o tema noua – entomologia criminalistica, un domeniu inedit, cu aplicare utila in investigatiile Politiei. Entomologia criminalistica utilizeaza speciile de insecte necrofage, adulti si larve, pentru a determina intervalul post-mortem al cadavrelor. Daca la nivel international aceasta metoda este folosita, Romania nu are inca o legislatie dezvoltata in domeniu. Cercetatorii Muzeului Antipa fac demersuri pentru crearea unui cadru legislativ, astfel incat activitatea sa poata fi integrata in cercetarile juridice. Domeniul este in curs de dezvoltare in tara noastra, iar Muzeul Antipa este singurul loc din Romania unde se pot efectua astfel de cercetari. Muzeul dezvolta arii de cercetare diverse, astfel incat din 2006 functioneaza un departament de Biologie Moleculara care actioneaza ca un laborator de criminalistica animala. Cercetatorii sunt solicitati ca experti in anchetele de braconaj pentru a identifica specia de la care provin urme de sange, resturi de oase etc.

Pe toata durata Congresului, vizitatorii Muzeului Antipa vor avea ocazia de a participa la o tombola ce le poate aduce un loc in urmatoarea expeditie de cercetare organizata de institutie. Toti cei care viziteaza muzeul in perioada 14-17 noiembrie intra automat in cursa pentru postul de documentarist in echipa cercetatorilor romani care va pleca anul viitor in Maroc, cu scopul de a explora unele zone mai putin abordate din punctul de vedere al biodiversitatii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente