Array

Muzeul Civilizatiei Montane, inaugurat la Ranca

Muzeul Civilizatiei Montane, inaugurat la Ranca

Muzeul Civilizatiei Montane va fi inaugurat, sambata, in statiunea montana Ranca. Turistii vor putea sa admire expozitii legate de portul popular, cultura si civilizatia montana, obiceiuri, transhumanta si altele. De asemenea, incepand de anul viitor, turistii vor avea posibilitatea de a si consuma produse lactate specifice zonei, preparate chiar intr-una din incaperile muzeului.

Inaugurarea Muzeului Civilizatiei Montane din Ranca este programata sambata, la ora 12, odata cu marcarea hramului bisericii din statiune. „Sambata va avea loc un eveniment pe care eu personal il consider a fi unul major. Este vorba de inaugurarea Muzeului Civilizatiei Montane de la Novaci, un proiect care dureaza de mai bine de 20 de ani. Cu acest prilej se inaugureaza si Casa Obstii Cerbul din Novaci, care din punct de vedere material a sustinut aproape in totalitate proiectul respectiv”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Gorj. Potrivit acestuia, incepand de anul viitor turistii care vor vizita muzeul vor putea gusta si produse lactate, specifice zonei, care vor fi preparate chiar intr-una dintre incaperile muzeului. „Pe langa partea muzeistica efectiva care tine de istoria si de traditiile zonei pastorale a Gorjului, de anul viitor turistii vizitatori vor avea posibilitatea sa si consume produse lactate specifice zonei pentru ca in una din camerele locatiei respective vor fi utilaje pentru producerea tuturor produselor lactate”, a precizat Ion Cepoi.

Zilele Novaciului, la prima editie
Inaugurarea Muzeului Civilizatiei Montane este doar unul dintre evenimentele organizate in cadrul primei editii a manifestarii „Zilele Novaciului, ce se desfasoara in perioada 8 – 9 septembrie. Astfel, tot sambata, la Casa de Cultura din Novaci, va avea loc si o intalnire cu Fii Novaciului, intalnire in cadrul careia vor fi acordate titluri de Cetateni de Onoare si Diplome de Excelenta unor personalitati originare din Novaci. In aceeasi zi este programat si un spectacol folcloric sustinut de ansambluri folclorice din Novaci, Polovragi, Jina (Sibiu) si Vaideeni (Valcea). Duminica va avea loc un targ de animale, ziua urmand sa se incheie cu un alt spectacol folcloric, organizat la Casa de Cultura din Novaci.
Roxana Lupu

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente