In randul ecologistilor de pretutindeni, ziua de 1 aprilie este consacrata ca Ziua Mondiala a Pasarilor. Acest eveniment este sarbatorit inca din anul 1906 si are la baza Conventia pentru apararea pasarilor. In aceasta zi, naturalistii ornitologi deruleaza diverse activitati prin care contribuie la promovarea rolului pe care aceste vietuitoare il au in ecosistemele planetei.
Constient de valoarea faunistica si ecologica majora a pasarilor, Consiliul European a pus bazele crearii unei retele de arii de protectie avifaunistica (retea de situri Natura 2000), care are ca fundament Directiva Pasari, la care Romania a aderat odata cu intrarea in U. E.
In judetul Dolj au fost desemnate 6 arii speciale de protectie avifaunistica (SPA) in care trebuie sa fie aplicate masuri de conservare si protejare a pasarilor. Nu trebuie insa neglijata informarea si constientizarea in randul populatiei si mai ales a celei din zonele in care sunt amplasate aceste situri. In acest context se deruleaza si demersul specialistilor de la Sectia de Stiintele Naturii a Muzeului Olteniei si Agentia de Protectie a Mediului – filiala Dolj, compartimentul Biodiversitate, care au decis sa sarbatoreasca Ziua Pasarilor in aria de protectie avifaunistica ,,Padurea Radomir,, impreuna cu elevi de la Scoala Gimnaziala ,,Carol al II-lea,, din Diosti (Dolj) si Scoala Gimnaziala Draghiceni (Olt). Elevii, insotiti de cadre didactice si de doamnele muzeograf dr. Mirela Sabina Ridiche si Corina Visan – consilier de mediu, vor invata sa recunoasca pasarile in mediul lor de viata, prin observarea directa, cu ochiul liber si cu binocluri. Vor fi urmarite totodata si comportamentele pasarilor, astfel incat sa fie intelese nevoile de hrana si de cuibarire ale pasarilor in acest sit Natura 2000, a carui suprafata (1233 ha) ocupa teritorii din doua judete: Dolj si Olt. In cadrul aceluiasi eveniment ecologic, vineri 28 martie, elevilor din cele doua scoli mentionate mai sus le-au fost facute prezentari (videoproiectii), privitoare la aria protejata ,,Padurea Radomir,,.
Scopul activitatilor este, desigur, unul educativ si de informare pentru comunitatea locala. Aceasta trebuie sa cunoasca si sa inteleaga importanta pasarilor care isi gasesc loc de refugiu, de hranire si cuibarire, in habitatele din localitatile Radomir-Diosti si Draghiceni, iar invatarea directa, in mijlocul naturii este calea cea mai facila de cunoastere, considera specialistii.