Nalba de padure (Malva Sylvestris)

Nalba de padure (Malva Sylvestris)

Este o planta perena sau bianuala, care creste in toata tara. Poate fi intalnita la marginea padurilor, pe terenuri necultivate, fanete etc. Atinge inaltimea de 120 cm, infloreste rosu-violaceu, in perioada mai-septembrie. Florile si frunzele contin mucilagi, tanin, substante albuminoide, vitamina C, fitosterine.
Medicinal, planta are actiune emolienta, avand efecte in tratarea tusei, probleme ale gatului, afectiuni bronhopulmonare, hemoroizi, colite, afectiuni ale cailor respiratorii, cicatrizant in cazul ulcerului stomacal.
Se prepara ceai, sub forma de infuzie, cu o lingurita flori si frunze, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se acopera 10 minute si se strecoara, dupa care se indulceste cu miere si se beau doua cesti pe zi.
Extern, se pot aplica comprese cu ceai de nalba pentru rani, eruptii cutanate, afectiuni ale ochilor. Rezultate remarcabile s-au obtinut si in cazul cancerului de limba, care s-au efectuat dupa mai multe spalaturi locale pe zi.
Frunzele se recolteaza inainte de inflorire, iar florile in timpul infloritului pe timp insorit. Planta se usuca la umbra, in soproane acoperite cu tabla.
Este o specie melifera, oferind albinelor nectar si polen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *