NASA a descoperit dovezi ce indica prezenta vietii pe Marte

1
431

Urme de metan in atmosfera de pe Marte ofera dovezi ale unei posibile existente a unor microorganisme ce traiesc in solul martian, ce ar putea produce gazul, asa precum si pe Terra, au declarat cercetatorii americani.
marte
Metanul a fost produs fie de apa ce reactioneaza cu roca fierbinte de sub suprafata solului, fie de microorganisme, au aratat cercetatorii NASA. Acestia au precizat ca cercetarile nu sugereaza ca metanul a fost adus pe Marte de vreo cometa sau alt obiect spatial.

„Este incitant deoarece avem dovada care ne face sa gandim la posibilitatea existentei vietii pe Marte”, arata Lisa Pratt , de la Indiana University.

Cercetatorii au fost nerabdatori sa stabileasca in trecut daca exista conditii pe aceasta planeta pentru a sprijini viata. Noile observatii, facute cu ajutorul telescoapelor din Hawaii, nu au detectat viata direct, ci au evidentiat ca aceasta ar putea totusi exista prin dovezi indirecte.

Cercetatorii aratau ca daca metanul provine de la microbi, acestia traiesc mult sub suprafata inghetata a solului, la adancimi ce permit existenta apei lichide. Apa lichida este considerata un ingredient esential pentru existenta vietii. Oricum, robotii au detectat apa inghetata in solul de pe Marte.

Michael Mumma, de la centrul NASA din Maryland, declara ca au fost descoperite trei regiuni ce produc „o cantitate foarte mare de metan”. Acestea prezinta dovezi ale existentei in trecut a ghetii la sol sau a unei ape curgatoare.

Michael Meyer, cercetatorul NASA ce se ocupa de Marte arata ca prezenta metanului indica ca „planeta este activa. Daca este o cauza biologica sau geologica, nu stim inca”.

Metanul este compus din patru atomi de hidrogeni si unul de carbon si este principalul component al gazului natural.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.