Natura a pus stapanire pe zona parasita din jurul Cernobilului

0
379
Natura a pus stapanire pe zona parasita din jurul Cernobîlului
Natura a pus stapanire pe zona parasita din jurul Cernobilului

Locuintele si fermele colective abandonate de cei 300.000 de locuitori dupa explozia reactorului din 1986 s-au transformat intre timp in mlasitini si paduri, devenite camin pentru numeroase specii de animale. Zona din jurul Cernobilului a devenit, spre surprinderea cercetatorilor, una dintre cele mai mari rezervatii naturale din Europa, fara nicio interventie din partea oamenilor, scrie Totb.ro.

In primii ani de dupa explozie, cand nivelul de radioactivitate era foarte ridicat, cercetatorii au descoperit nenumarate exemple de mutatii, cum ar fi malformatiile, nanismul, gigantismul sau alte anomalii, insa doar in randul plantelor. Animale malformate nu au fost observate, acestea murind in salbaticie sau fiind mancate de pradatori inainte sa fie descoperite, arata un amplu articol din Slate.

Fostul ”desert” radioactiv nu s-a dovedit insa un mediu propice pentru dezvoltarea tuturor speciilor de animale: randunelele, berzele sau porumbeii sunt printre speciile care au abandonat teritoriul. La randul lor, animalele de talie mica sunt mai vulnerabile la efectele radioactivitatii decat animalele de talie mare.

Una dintre concluziile celor care studiaza acest fenomen contraintuitiv, care face dintr-un mediu ostil si contaminat, un mic paradis al animalelor este aceea ca oamenii sunt mult mai grav afectati de radioactivitate decat animalele.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.