Unde faci verificare emisiilor de CO2 si cat costa

  0
  1325
  Unde faci verificare emisiilor de CO2 şi cât costă
  Unde faci verificare emisiilor de CO2 si cat costa

  Noua formula de TAXĂ AUTO pe care Guvernul a lansat-o astazi in dezbatere publica se calculeaza tinand cont de valoarea emisiilor de dioxid de carbon, pentru masinile cu norma de poluare Euro 3 sau mai noi. Cu toate acestea, exista multi proprietari de masini care se izbesc de un impas: in actele masinii lor, nu sunt trecute emisiile de CO2. Gandul a aflat cum trebuie sa procedeze acesti proprietari, in cazul in care vor sa isi vanda masina, iar cumparatorii vor fi nevoiti sa plateasca timbrul verde, si cat costa sa afli emisiile de CO2 ale masinii.

  Timbrul verde se plateste de catre toti proprietarii de masini pentru care nu s-a mai platit anterior o taxa de mediu sau de prima inmatriculare. Asta include toate masinile inmatriculate in Romania inainte de anul 2007, cand a intrat in vigoare prima formula de taxa auto. Proprietarii de masini aflati in aceasta situatie se vor lovi de timbrul verde la prima vanzare a masinii, cand cel care o cumpara va trebui sa achite aceasta taxa.

  Proprietarii de masini cu norma de poluare Euro 2, Euro 1 sau non-Euro nu trebuie sa-si faca griji. Timbrul verde pentru masinile lor nu se calculeaza folosind emisiile de CO2.

  Nici cei care si-au inmatriculat masina in Romania dupa luna iulie 2008 nu sunt inclusi in aceasta problema, pentru ca Registrul Auto Roman a inceput, cu aceasta data, sa treaca obligatoriu in toate cartile de identitate ale masinilor valoarea emisiilor de CO2.

  Astfel, raman in discutie masinile Euro 3, Euro 4 si Euro 5 inmatriculate in Romania inainte de iulie 2008 si pentru care proprietarii nu au cerut special, la Registrul Auto Roman, sa specifice in cartea de identitate a masinii valoarea emisiilor de CO2.

  Unde faci verificare emisiilor de CO2 si cat costa

  Pentru autoturismele cu grad de poluare Euro3, Euro4, Euro5 sau Euro6, pentru care valoarea emisiilor CO2 nu este mentionata in Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), detinatorii acestora se pot adresa RAR pentru completarea acestei informatii in CIV, au precizat reprezentantii RAR pentru gandul.

  Valoarea CO2 se determina la omologarea de tip a autoturismelor, iar RAR are o baza de date cu toate aceste informatii. Omologarea tip se face de catre constructorul masinii, la data aparitiei fiecarui model nou, conform RAR.

  “Pentru un autoturism cu norma de poluare cel putin Euro3 si care nu are mentionata valoarea CO2, RAR inscrie aceasta valoare in momentul eliberarii certificatului de autenticitate necesar la schimbarea dreptului de proprietate. Se aplica un tarif suplimentar de 35 lei”, au precizat pentru gandul reprezentantii RAR.

  Astfel, soferii pusi in impas de noua lege isi vor rezolva problema atunci cand se hotarasc sa vanda masina, iar cumparatorul este obligat, ca si pana acum, sa mearga la RAR pentru a obtine certificatul de autenticitate, fara de care nu poate inmatricula masina pe numele sau. Rezolvarea acestei probleme costa 35 de lei.

  Mitul taxei de 3.500 de lei pentru emisiile de CO2

  In aceste zile, unele institutii de presa au lansat ideea ca soferii aflati in situatia descrisa de gandul, multi la numar, vor fi nevoiti sa plateasca sume imense, cuprinse intre 3.000 si 3.500 de lei, pentru a afla cat CO2 emit masinile lor. Acest lucru este fals.

  Reprezentantii RAR au explicat pentru gandul ca aceste cazuri vor fi izolate si vor constitui exceptii de la masinile standard. Este vorba despre vehicule modificate sau care nu au omologare europeana de tip (modele exotice, importate direct din SUA sau din Asia, nu de la reprezentantele europene ale acestor firme).

  In aceste cazuri, “valoarea CO2 se determina prin incercari in cadrul laboratorului de incercari al RAR, simultan cu determinarea normei de poluare. Acest test costa aproximativ 3.000 lei pentru autoturisme echipate cu MAS (motoare cu aprindere prin scanteie, pe benzina) si 3.600 lei pentru autoturisme echipate cu MAC (motoare cu aprindere prin comprimare, pe motorina), rezultatele fiind disponibile in 24 ore de la efectuarea testului”, au declarat reprezentantii RAR pentru gandul.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.