La sfarsitul lunii iunie, Asociatia ARIN impreuna cu partenerii sai (Fundatia Activity – Resita si Asociatia Regionala pentru Educatia Adultilor – Suceava) au organizat la Braila, in Sala Mica a Bibilotecii Judetene „Panait Istrati”; masa rotunda „Afaceri mici, pentru un viitor verde” care a reunit mai multe institutii din oras si din apropierea acestuia (Agentia pentru Protectia Mediului, Administratia Parcului „Insula Mica a Brailei” si a Parcului National Muntii Macinului”, Centrul de Informare al Primariei Insuratei etc.) precum si mai multe ONG-uri din Braila si persoane interesate.
Problemele discutate au fost complexe si au suscitat interesul participantilor, ele concentrandu-se pe mai multe aspecte, cum ar fi: problemele de mediu in contextul dezvoltarii economice – provocari; de la economia bazata pe cunoastere, la zonele sarace – paradoxuri in cadrul Uniunii Europene; este Romania capabila sa absoarba fondurile europene; conceptul de „afaceri verzi”, oportunitati, provocari; tendinte in dezvoltarea carierei, in Romania anului 2009.
Participantii au considerat temele „provocatoare” si de interes si au cazut de acord ca astfel de intalniri ar trebui organizate mai des, cu sprijinul autoritatilor.
Masa rotunda a fost urmata de un workshop intensiv, in care participantii au fost initiati in probleme ale dezvoltarii durabile, intocmirea unui plan de afaceri „prietenoase cu mediul” si a unui plan local de actiune pentru mediu.
Activitatile fac parte din linia mai veche a ARIN de a „impaca” dezvoltarea economica cu grija fata de natura, linie inceputa in 2004 prin proiectul „Eco-Job”; din acest motiv, ele s-au desfasurat sub egida proiectului „De la Eco-Job la Eco-Business”. Proiectul are ca finantatori Guvernul Islandei, Principatul Liechtenstein si Regatul Norvegiei, prin Mecanismul de Finantare al Spatiului Economic European (SEE).