ExxonMobil continua sa finanteze grupurile de sceptici ai incalzirii globale

exxon460.jpg
Cea mai mare companie de petrol din lume continua sa finanteze grupurile de lobby care pun sub semnul intrebarii realitatea incalzirii globale, in ciuda declaratiei publice ca astfel de incercari de a nega schimbarile climatice nu vor mai fi sustinute, arata o noua analiza.

Documentele companiei dovedesc faptul ca ExxonMobil a oferit sute de mii de lire acestor grupuri in 2008. Printre ele se numara National Center for Policy Analysis (NCPA) din Dallas, Texas, care a primit 75 000 de dolari (45 000 de lire) si Heritage Foundation din Washington DC, care a primit 50 000 de dolari.

Potrivit lui Bob Ward, Director de Comunicare la Institutul de Cercetare Grantham pe probleme de schimbari climatice si mediu inconjurator din cadrul London School of Economics, atat NCPA cat si Heritage Foundation au publicat “informatii inselatoare si inexacte despre schimbarile climatice”.

Pe site-ul propriu, NCPA declara ca “cercetatorii NCPA cred ca in timp ce cauzele si consecintele tendintei actuale de incalzire a pamantului sunt inca necunoscute, costurile actiunilor de reducere substantiala a emisiilor de CO2 ar fi destul de mari si ar rezulta intr-un declin economic, in distrugerea accelerata a mediului, facand astfel putin sau deloc pentru a preveni incalzirea globala.”
Heritage Foundation a publicat un “memo web” in decembrie care spunea ca “din ce in ce mai multe dovezi stiintifice arunca indoiala asupra faptului ca incalzirea globala ar reprezenta o amenintare, inclusiv faptul ca 2008 este pe cale sa fie declarat un an mai rece decat 2007.” Oamenii de stiinta, inclusiv cei de la UK Met Office, sunt de parere ca aparenta racire se datoreaza unor schimbari naturale si nu modifica tendinta pe termen lung de incalzire.

In raportul din 2008, ExxonMobil a declarat ca va intrerupe finantarea pentru o serie de grupuri care “distrag atentia” de la nevoia de a gasi noi surse de energie curata. NCPA si Heritage Foundation fact parte dintre aceste grupuri finantate de ExxonMobile potrivit detaliilor din “Contributii globale si investitii comunitare in 2008″ publicat recent de companie
Ward a spus ” ExxonMobil a informat jurnalistii timp de trei ani ca vor inceta sa finanteze aceste grupuri. Realitatea este ca inca o fac. Daca cea mai mare companie de petrol din lume vrea sa finanteze negatia schimbarilor climatice, atunci ar trebui sa fie sincera si nu sa spuna oamenilor ca s-a oprit.”

In 2006, Ward, pe atunci la Royal Society, a scris ExxonMobil pentru a condamna finantarile grupurilor de lobby de catre companie. Miscarea, dezvaluita de Guardian, a declansat acuzatii de cenzura si dezbateri privind “constrangerea” de catre experti a distributiei de informatie stiintifica.
Intr-un articol de pe website-ul Guardian, Ward zice: “Am scris iarasi ExxonMobil pentru a sublinia faptul ca aceste organizatii publica informatii inselatoare despre schimbarile climatice si pentru a intreba cum as putea reconcilia acest fapt cu declaratiile companiei. Cred ca Exxon ar trebui sa-si tina promisiunea punand punct suportului financiar pentru grupurile de lobby care inseala publicul cu privire la schimbarile climatice.”

ExxonMobil a spus ca revizuieste si ajusteaza anual contributiile pentru grupuri de cercetare. Un purtator de cuvant a declarat ca “Doar ExxonMobil vorbeste pentru ExxonMobile iar pozitia noastra privind schimbarea climatica este clara. Avem aceleasi preocupari ca oamenii de pretutindeni si acestea se refera la cum putem sa oferim lumii energia de care are nevoie, reducand in acelasi timp emisiile de gaze cu efect de sera. Luam problema schimbarii climatice in serios iar riscurile garanteaza actiunea”

Sursa: The Guardian

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente