Natura, un furnizor in faliment

Distrugerea habitatelor naturale si a populatiilor de plante si animale ar putea sa afecteze in curand economiile lumii, avertizeaza ONU. Potrivit raportului Global Biodiversity Outlook, unele ecosisteme ar putea atinge in curand un „punct critic”, dincolo de care utilitatea lor va scadea rapid.natura furnizor

Astfel de „puncte critice” ar putea cuprinde uscarea rapida a padurilor, popularea cursurilor de apa cu alge si extinctia in masa a recifelor de corali, arata raportul citat de BBC.

Luna trecuta, mai multe grupuri de experti au confirmat ca obiectivele stabilite pentru anul in curs de catre guvernele lumii in ceea ce priveste reducerea impactului negativ asupra biodiversitatii nu vor fi indeplinite. „Sunt vesti proaste”, a declarat Ahmed Djoglaf, secretar executiv al Conventiei ONU asupra Diversitatii Biologice.

„Erodarea biodiversitatii continua intr-un ritm nemaiintalnit in istorie – ratele de extinctie ale speciilor ar putea fi de pana la 1.000 de ori mai ridicate decat cele naturale inregistrate in istorie.”

Populatia globala de vertebrate – grup care cuprinde mamiferele, pasarile, reptilele, amfibienii si pestii – s-a redus cu aproximativ 33% intre 1970 si 2006, potrivit informatiilor publicate de ONU.

Servicii uriase

Relatia dintre distrugerile provocate naturii si pierderile economice este, potrivit ONU, mai mult decat o metafora. Un proiect in derulare, numit Economia Ecosistemelor si a Biodiversitatii (EEB), incearca sa cuantifice valoarea financiara a diferitelor servicii pe care ni le aduce natura.

Astfel de servicii sunt purificarea aerului si a apei, protejarea zonelor de coasta de furtuni si mentinerea vietii salbatice pentru ecoturism. Logica este ca, atunci cand astfel de servicii dispar sau sunt afectate, ele trebuie inlocuite cu bani. Conform datelor EEB, numai distrugerile anuale ale fondului forestier se ridica la 2.000 – 5.000 de miliarde de dolari, cu mult peste costurile produse de criza bancara.

„Multe state nu realizeaza valoarea uriasa a diversitatii de animale, plante si alte forme de viata, si nici a rolului lor in cadrul unor ecosisteme sanatoase si in stare de functionare”, a afirmat Achim Steiner, director executiv al Programului de Mediu al ONU.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *