Neanderthalienii au disparut din cauza unei eruptii vulcanice catastrofale, acum 40.000 de ani, potrivit unui nou studiu.
Studiul spune ca eruptia foarte puternica a dus la instalarea unei „ierni vulcanice” care a devastat populatia.
Cercetatorii, condusi de Liubov Golovanova de la Laboratorul de Preistorie ANO din Rusia, afirma ca depozitele de praf vulcanic descoperite intr-o pestera din Caucaz arata ca un dezastru ecologic a fost responsabil pentru disparitia neanderthalilor.
In straturile de praf vulcanic s-au gasit foarte putine plante. Pierderea plantelor ar fi afectat populatiile de mari mamifere, care erau principala sursa de hrana a Neanderthalienilor.
Neanderthalienii au fost inlocuiti acum 30.000 de ani de oamenii moderni.
Oamenii moderni ar fi supravietuit dezastrului ecologic intrucat mare parte din ei traiau in Africa, care nu a fost afectata, cred cercetatorii.
Oamenii de stiinta au analizat straturile de sol din pestera rusa Mezmaiskaya si au identificat doua tipuri de cenusa vulcanica care corespunde unor eruptii vulcanice diferite, de acum 45.000 – 40.000 de ani. Una din ele a fost mai mica, in Caucaz, si a fost urmata de o eruptie foarte puternica acum circa 40.000 de ani in sudul a ceea ce este acum Italia. Polenul plantelor recuperat din pestera indica faptul ca a fost extrem de frig si de uscat in perioada in care s-au format aceste straturi de cenusa vulcanica.
„In urma acestor informatii, oferim ipoteza ca Neanderthalienii au murit abrupt (pe scara geologica) acum 40.000 de ani, in urma celei mai puternice activitati vulcanice din vestul Eurasiei”, spun oamenii de stiinta.
Alti experti au declarat ca aceasta teorie este plauzibila.