Cu o luna in urma moartea indragitei cantarete Donna Summer a indurerat milioane de fani, dar in acelasi timp a atras atentia asupra unei probleme medicale spinoase: aparitia cancerului pulmonar la nefumatori.
Intr-adevar dupa moartea artistei si anuntarea cauzei decesului – cancer pulmonar – primele comentarii au legat acest lucru de fumat. Au circulat chiar si poze din tinerete ale cantaretei care o infatisau cu o tigara in mana. Apropiatii acesteia au intervenit insa energic si au precizat ca artista nu a fumat niciodata. Este interesant ca Donna Summer a legat aparitia bolii ei de evenimentele produse in New York la 11 septembrie 2001 si de praful care a plutit in aer saptamani in sir, cantareata locuind intr-un apartament situat in zona Turnurilor Gemene care s-au prabusit (oficial nu s-au confirmat cazuri de cancer legate de acest eveniment, desi s-a observat cresterea numarului de cazuri de astm bronsic), relateaza jurnalul.ro
Dar referindu-ne concret la situatia unui nefumator care face cancer pulmonar, ei bine, situatia din pacate nu este tocmai rara. Cancerul pulmonar este situat pe primele locuri in cadrul neoplaziilor, atat in ceea ce priveste frecventa imbolnavirilor cat si mortalitatea asociata. In lume, sunt diagnosticate anual 1,5 milioane de noi cazuri si se inregistreaza 1,35 milioane de decese.
Intr-adevar, 85% dintre cazurile de cancer pulmonar apar la fumatori. In restul situatiilor sunt implicati diversi factori: fumatul pasiv, expunerea la radon (radonul este un gaz care se gaseste in natura, emis de scoarta terestra, rezultat prin dezintegrarea uraniului, gaz care poate patrunde din sol in interiorul cladirilor), expunerea la azbest si alte substante cancerigene in mediul profesional, poluarea atmosferica si probabil ereditatea. In cazul Donnei Summer, familia a sustinut ca de vina ar fi lunga perioada in care cantareata a sustinut spectacole in locatii in care se fuma.
De altfel, in 2006, a decedat la numai 44 de ani Dana Reeve, vaduva lui Cristopher Reeve, faimosul interpret al lui Superman, de asemenea, din cauza cancerului pulmonar, ea fiind nefumatoare, explicatia fiind legata tot de anii in care a cantat in cluburi in care se fuma. Acest tip de cancer pulmonar mai frecvent la femei decat la barbati (doua treimi dintre bolnavi sunt femei), tinde sa apara la varste mai tinere si, din pacate, este diagnosticat mai tarziu, pentru ca atat bolnavul, cat si medicul tind sa omita posibilitatea dezvoltarii unui cancer pulmonar la un nefumator. Simptomele cancerului pulmonar sunt: tuse persistenta, durere toracica, dispnee (respiratie dificila, cu efort), hemoptizie (eliminarea de sange prin tuse), oboseala, scadere in greutate .
Fumatul pasiv este un factor cancerigen recunoscut oficial, fiind implicat in producerea cancerului pulmonar (nefumatorii care traiesc alaturi de un fumator au un risc cu 20%-30% mai mare de a face cancer pulmonar), dar si a numeroase alte tipuri de neoplazii, la nivelul laringelui, faringelui, creierului, vezicii urinare, rectului, stomacului, sanului. De asemenea, joaca un rol important in producerea bolilor cardiovasculare si astmului bronsic.
Si mai trist este incriminat in aparitia leucemiilor la copii, a infectiilor cailor respiratorii inferioare la copiii cu varsta sub un an si jumatate, in cresterea numarului de avorturi, a nou nascutilor morti sau nou-nascutilor cu greutate mica la nastere si a altor probleme aparute in timpul sarcinii si nasterii. Din pacate, 20% dintre nefumatori sunt totusi regulat expusi fumului de tigara, la locul de munca, in magazine, restaurante, mijloace de transport.
Chiar in cazul separarii spatiilor pentru fumatori si nefumatori sau chiar daca sunt amenajate locuri speciale pentru fumat in cladiri, sistemele de ventilatie nu sunt destul de performante astfel incat sa asigure perfecta curatare a aerului, solutia sigura fiind doar o cladire in care nu se fumeaza. Acest lucru este demonstrat de un studiu care determina nivelul cotininei (o substanta rezultata din metabolizarea nicotinei) la nefumatori si care arata ca 40% dintre nefumatori prezinta niveluri masurabile de cotinina.