Numai asociatiile de locatari care sunt bransate la sistemul centralizat de incalzire pot beneficia de finantari prin programul Casa Verde pentru montarea de panouri solare pe bloc, iar cei care s-au debransat se pot reracorda, a declarat joi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, la Antena 3.
„Exista o problema, multi locatari au renuntat practic la sistemul centralizat. Eu cand vorbesc de asociatii de locatari si de panouri solare pe bloc, eu trebuie sa ma intorc la sistemul centralizat si aici de fapt, sunt cei care inca sunt centralizati si doar ei pot beneficia de program. In loc sa ard un foc ca sa incalzesc apa dintr-un cazan, dintr-un boiler, soarele incalzeste apa si o trimite in acelasi boiler. Distributia ramane la fel. Dar daca ei sunt taiati de la distributie, se pot reracorda, daca vor”, a spus Nemirschi.
El a adaugat ca, desi banii sunt administrati de autoritatile locale, beneficiarul programului de completare a sistemului clasic de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, eoliana sau geotermala ramane cetateanul.
„Beneficiar este tot cetateanul, ca sa fim intelesi. Orice persoana fizica reprezentata de asociatia de locatari poate beneficia de acest program. Tinta noastra pentru acest program o reprezinta asociatiile de locatari, unde exista problema facturii la intretinere, care este subventionata de primarie. Efectul scontat al banului public este acolo unde este nevoie de el. Sper sa avem bani de alocat si pentru persoanele fizice. Intr-o ordine a prioritatilor, asociatiile de locatari sunt primele care vor beneficia de acest program”, a mai spus Nemirschi.
El a evidentiat ca sunt mai multe benefici pentru un cartier de blocuri. „Cand ma duc intr-un cartier de blocuri si pun o instalatie solara pe o singura terasa de bloc si ele sunt cuplate cinci la un punct termic evident ca vor beneficia de apa calda toate cinci blocurile. Evident ca beneficiul este mai bun decat intr-un cartier de case”, a mai spus ministrul Mediului.
Factura de apa calda s-ar reduce substantial, mai ales in perioada verii
„Romania are o perioada buna de expunere la soare, adica in sud cel mai mult, cam de cinci luni pe an. In conditiile astea, cel putin factura la apa calda pe vara se va reduce substantial. Apa calda o produc cu o sursa de caldura, ca se cheama gaz, pacura, lemne… Ea se depoziteaza intr-un rezervor. Daca este nor si apa nu are decat 40 de grade, mai adaug putin si o aduc la 60 de grade”, a explicat Nemirschi.
El a adaugat ca inca nu se poate spune ca energia solara va putea fi folosita pentru incalzirea termica.
„Acum 20 de ani lucram in domeniu si aveam in subordine campuri cu instalatii solare, la Constanta. La momentul respectiv, desi tehnologia nu era cea de azi, 80% din consumul de apa calda era substituit de panourile solare, in conditii de hotel”, a mai afirmat Nemirschi.
Ministrul Mediului a reamintit ca nu doar asociatiile de proprietari sunt eligibile, ci si scolile, gradinitele si alte unitati detinute de stat si a precizat ca primul proiect pentru Casa Verde a fost depus inca din prima zi a derularii programului si este pentru Moinesti.
Primaria face studiul de fezabilitate
„Nu am facut o estimare de cost si nu ar fi trebuit sa facem. Chestiunea asta se face prin studiu de fezabilitate. Elementul care este nou in ghid este ca nu asociatia de proprietari este administratora banilor. Studiul de fezabilitate il face primaria, iar gestionarul banului este primaria sau consiliul judetean. Orice firma care indeplineste conditiile de a presta in acest domeniu participa la o licitatie, pe Ordonanta 34. Asociatiile nu pot aplica Ordonanta 34, dar primariile o pot face”, a mentionat Nemirschi.
Prin acest program Ministerul Mediului subventioneaza montarea de panouri solare cu 80%. Restul de 20% poate proveni de la asociatia de locatari sau de la primarie.
„Daca are posibilitatea primaria sa subventioneze si partea ce revine asociatiilor de locatari, atunci poate face acest lucru. In bugetul fiecarei primarii exista o cantitate de bani pentru subventia facturilor la energie”, a explicat Nemirschi.
El a mai precizat ca anul 2009 are un punct destul de sensibil, adica intalnirea Consiliului Europei de la Copenhaga, unde se va discuta despre acordul din 2012, despre schimbarile climatice si incalzirea globala.
„S-a prefigurat ca toate tarile europene se vor angaja sa isi imbunatateasca sistemele de producere a energiei si vor produce mai multa energie neconventionala. Voi fi obligat sa folosesc bani pentru energii neconventionale. Programul Casa Verde este o parte din acest angajament al Romaniei”, a conchis Nemirschi.
Autoritatile locale care vor sa primeasca finantari de la stat pentru sisteme ce folosesc energie solara, geotermala si eoliana pot depune din 15 iulie dosare in cadrul programului demarat de Ministerului Mediului, potrivit datelor publicate de site-ul Administratiei Fondului de Mediu (AFM).
Prima sesiune, pentru care au fost alocate 150 milioane lei, se va derula in perioada 15-31 iulie, iar a doua sesiune, de 160 milioane lei, va avea loc intre 1 si 15 septembrie.
Printre documentele pe care unitatile teritorial-administrative trebuie sa le depuna pentru participarea la acest program in contul asociatiilor de proprietari sau de locatari se numara si un studiu de fezabilitate, care trebuie sa cuprinda explicit consumul lunar de apa rece si calda menajera, certificat de documentele de plata si numarul de utilizatori, exceptand acorduri si autorizatii.
Potrivit AFM, cuantumul finantarii nu poate depasi 4 milioane lei pentru primariile cu un numar de locuitori mai mare de 100.000, 3 milioane lei pentru cele care au intre 50.000 si 100.000 de locuitori, 2 milioane lei pentru cele care au intre 20.000-50.000 de locuitori, 1 milion lei pentru cele care au intre 3.000 si 20.000 de locuitori, respectiv 500.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu mai putin de 3.000 de locuitori.
Sursa: NewsIn