Nereguli la Administratia Fondului pentru Mediu

 Nereguli la Administratia Fondului pentru Mediu
Nereguli la Administratia Fondului pentru Mediu

Bursa Zvonurilor a intrat in posesia unei sesizari pe care Coalitia pentru Mediu din Romania i-a adresat-o premierului Victor Ponta, din care citeaza cu placere.

„CMR isi manifesta ingrijorarea fata de gravele nereguli si abuzuri sesizate la nivelul Administratiei Fondului pentru Mediu din Romania (AFM) in ceea ce priveste acordarea finantarilor in cadrul Programului vizand educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului, sesiunea 10.07.2014– 25.07.2014. (…) In urma afisarii rezultatelor procesului de evaluare a proiectelor depuse in cadrul programului mentionat mai sus am demarat o ancheta de constatare a motivelor de respingere a unui numar record de proiecte, un procent de 80%, inca din etapa admistrativa de evaluare. Ceea ce a ridicat suspiciuni asupra modului de evaluare al AFM este faptul ca aceste proiecte respinse au fost depuse de ONG‐uri de mediu cu experienta relevanta in acest domeniu de ani de zile, in vreme ce majoritatea proiectelor aprobate se dovedesc a fi ale unor organizatii ce au stranse legaturi cu mediul politic din Romania si fara sa aiba neaparat experienta in activitati pe mediu. Mai exact, 121 de proiecte depuse au fost respinse in etapa de evaluare administrativa, fara a intra in competitia pe fond si doar 28 de proiecte au primit finantare.”

Iata cateva exemple de ONG-uri castigatoare:

• Asociatia Tinerilor PRO NATURA din judettul Brasov are in registrul ONG, baza de date a Ministerului Justitiei, ca presedinte al asociatiei pe primarul orasului Predeal, Liviu Cocos. Grantul aprobat este in valoare de 718.000 lei.

• Asociatia O Sansa pentru Viitor este o asociatie apropiata PNL. In perioada 2008-2009, presedintele asociatiei a fost Alina Gorghiu, membru PNL, actual presedinte al formatiunii politice. Conducerea a fost preluata de Mara Calista, consilier al Alinei Gorghiu, in prezent fiind presedinte Alexandra Bogdan. Finantarea obtinuta este in valoare de 653.801 lei.

• Asociatia Initiativa Ecologista Europeana, presedinte Lavinia Sandru, sotia ministrului PSD Darius Valcov. Grant in valoare de 897.148 lei.

• Asociatia Culturala Cetatea Alba Bucuresti al carei presedinte este Daniel Bucur, sotul fostului purtator de cuvant al ministrului Sulfina Barbu. Grant de 250.377 lei

• Asociatia Pro Consulting 12 din Gorj al carei presedinte este Valeriu Petrica, fost sef al Directiei Agricole Gorj, din partea PSD, o asociatie infiintata in martie 2014, cu doar patru luni inainte de sesiunea de depunere a proiectelor, din iulie 2014. Grantul primit este de 163.000 de lei, adica 35.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *