Remus Cernea propune introducerea orei de “Etica si cultura civica”

Remus Cernea propune introducerea orei de “Etica si cultura civica”
Remus Cernea propune introducerea orei de “Etica si cultura civica”

Pornind de la niste dezbateri referitoare la ora de religie, deputatul independent Remus Cernea propune un proiect de lege privind introducerea in invatamantul preuniversitar a orei de “Etica si cultura civica”
Propunerea legislativa a deputatului Remus Cernea stipuleaza ca planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ ‘Etica si cultura civica’ drept disciplina scolara, “parte a trunchiului comun”.
“Programa disciplinei ‘Etica si cultura civica’ va consta, in principal, in prezentarea celor mai importante doctrine si a valorilor morale de inspiratie filosofica, stiintifica ori religioasa ale umanitatii, dar si a unor elemente de cultura civica, conform puterii de intelegere a elevilor specifice fiecarei perioade de scolarizare”, se arata in propunerea de lege.

Initiativa stipuleaza si faptul ca elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se ofera posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, “la solicitarea scrisa a parintilor sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani, in conformitate cu prevederile care le garanteaza minorilor libertatea de gandire, de constiinta si de religie din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului”. “Niciun elev nu poate fi obligat sa asiste la orele facultative de religie impotriva vointei sale ori fara a exista o cerere expresa“, se mai arata in propunerea de lege.

Totodata, Cernea propune ca la disciplina facultativa “Religie” — “care poate fi predata incepand cu, cel mai devreme, clasa I”, sa nu fie acordate note, ci calificative, care insa sa nu fie luate in considerare la media generala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *