Unde au disparut padurile din judetul Constanta

C

Unde au disparut padurile din judetul Constanta
Unde au disparut padurile din judetul Constanta

onstanta este judetul cu cea mai mica impadurire

Judetul Constanta ramane fara paduri. Sute, poate chiar mii, de hectare de paduri au disparut in ultimii ani de pe fata pamantului, iar in urma lor a ramas doar distrugerea si pamantul gol. Nimic nu a mai fost pus in locul arborilor taiati, impaduririle fiind aproape inexistente in judetul nostru.

Nu o spunem noi, ci ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, care s-a declarat nemultumita de gradul de impadurire si a cerut sa fie luate masuri urgente. „Judetul Constanta este in topul celor cinci judete din tara cu cel mai mic grad de impadurire, adica sub 5 la suta. Tocmai de aceea solicitam sa se implice toti primarii, sa se intereseze si sa ia puieti de la Directia Silvica pentru plantari, acum, urgent, cat mai este vremea buna. Si ce nu apuca sa faca acum, sa faca la toamna”, a declarat ministrul Mediului, la sfarsitul saptamanii trecute, la Constanta.

Apel catre primari sa faca proiecte de impaduririGratiela Gavrilescu a anuntat ca a fost deja semnat un protocol intre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Asociatia Comunelor si doua organizatii nonguvernamentale care se ocupa de impaduriri, pentru a se pune la dispozitie puieti si a demara plantarile. „Autoritatile publice locale sunt beneficiarele acestui proiect si trebuie sa se implice. Sa se miste cate mai repede. Cei care pot sa traga de primari si sa-i puna in miscare sunt invitati sa o faca”, a spus ministrul Mediului. Potrivit ministrului, primarii trebuie sa se adreseze Directiei Silvice, sa anunte ce suprafete vor sa impadureasca si vor primi gratuit puieti pentru zonele respective.

Practic, Romsilva va pune la dispozitie doua milioane de puieti forestieri, care urmeaza sa fie plantati pe terenuri situate in afara fondului forestier national, in cele doua campanii de plantare, din primavara si toamna. La randul sau, Asociatia Comunelor din Romania va solicita primariilor membre sa identifice si sa puna la dispozitie terenurile care urmeaza sa fie impadurite cu sprijinul voluntarilor. „Programul este conceput de asa maniera incat vom deconta si cheltuielile de intretinere si paza a suprafetelor impadurite, pentru a avea garantia atingerii maturitatii acestora”, a mai spus Gratiela Gavrilescu.

Program multianual de plantariDe asemenea, Ministerul Mediului va realiza un studiu pentru identificarea la nivel national a tuturor terenurilor degradate apte pentru a fi impadurite. Acest studiu va sta la baza unui Program multianual de impaduriri. „Conservarea padurilor din Romania trebuie abordata prin planuri pe termen lung, nu de la un an la altul. De aceea, in perioada 2015 – 2016, vom realiza un studiu pentru identificarea la nivel national a tuturor terenurilor degradate apte pentru a fi impadurite, studiu care va sta la baza unui Program multianual de impa-duriri”, a completat ministrul Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *