Daca vrem sa avem vreo sansa, specialistii spun ca ar trebui sa reducem imediat poluarea cu cel putin 45%
Singura posibilitate de a regla clima Terrei presupune, in primul rand, reducerea concentratiei gazelor cu efect de sera din atmosfera. Viitoarele schimbari in ciclul carbonului insa ar putea face aceasta activitate mai dificila decat se credea pana acum. Mai mult decat atat, incalzirea globala va face ca ecosistemele terestre si cele acvatice sa-si piarda capacitatea de stocare a dioxidului de carbon, conform unui studiu publicat intr-un supliment al revistei Nature.
Dependenta de combustibilii fosili face ca rata emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) sa creasca incontinuu. Si, cum sporirea concentratiei de GES in atmosfera este principala cauza a schimbarilor climatice, unele scenarii prevad o crestere a temperaturii medii globale cu pana la 6,4° Celsius pana la sfarsitul acestui secol daca rata emisiilor continua sa creasca in acest ritm.
Unii specialisti sunt de parere ca o asemenea incalzire ar depasi cu mult temperaturile medii globale inregistrate in istoria Pamantului, fapt pentru care autoreglarea climei ar realiza fenomene devastatoare. De aceea, pentru a evita astfel de consecinte, concentratiile de GES in atmosfera trebuie aduse la nivelul care ofera „siguranta” societatii si mediului inconjurator.
Statele stabilesc rate de poluare
Tarile industrializate se concentreaza in momentul de fata pe politici de „temperare a climei” care, odata implementate, vor duce la o scadere treptata a emisiilor de GES. Recent, guvernele mai multor tari si-au propus ca pana in 2020 sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 25 la suta fata de anul de referinta 1990, iar pana la sfarsitul anului 2050, cu 50-75 la suta. In orice caz, la Conferinta pe probleme climatice, care a avut loc in decembrie 2007, la Bali, unde s-a discutat despre posibilitatile de reducere a emisiilor, nu s-a ajuns la niciun acord. Asemenea propuneri constituie un pas imens la nivelul politicilor de stat, dar, in acelasi timp, un pas mult prea mic pentru salvarea mediul inconjurator.
Cote prea mici pentru reducerea poluarii
Oceanul absoarbe astazi mai putin dioxid de carbon decat cu un secol in urma
Oceanul absoarbe astazi mai putin dioxid de carbon …
Tarile industrializate produc in momentul de fata 50 la suta din emisiile de GES, iar proportiile emisiilor ta-rilor emergente, precum China si India, cresc tot mai mult. Ipotetic, daca tarile in curs de dezvoltare nu ar mai emite GES, iar tarile industrializate ar urma aceeasi cale, atunci emisiile globale in 2020 vor fi cu numai 12-20% mai mici fata de cele inregistrate in 1990. Avand in vedere ciclul carbonului, este clar ca reducerile propuse nu vor putea stabiliza prea curand concentratiile de GES din atmosfera.
In prezent, defrisarile masive si utilizarea combustibililor fosili trimit anual in atmosfera 10 miliarde de tone de dioxid de carbon. Din aceasta cantitate, 4,5 miliarde de tone raman in atmosfera, iar restul este absorbit de ocean si de ecosistemele terestre. Pentru stabilizarea concentratiilor de CO2 din atmosfera, ar trebui ca emisiile de GES sa fie reduse strict la cantitatea ce poate fi absorbita de ocean si de paduri, adica in jur de 5,5 miliarde de tone. Aceasta presupune insa o reducere imediata a emisiilor de CO2 cu cel putin de 45 la suta.
„Rationalizari”, reinnoite constant
In plus, rata de reducere a emisiilor de GES ar trebui reinnoita constant, chiar si atunci cand obiectivele ar fi, eventual, atinse. Daca, de pilda, concentratia de gaze de sera din atmosfera ar creste, aceasta va fi mai mare decat cea de deasupra oceanului. Asta va produce o diferenta de presiune, ceea ce ar provoca imediat crearea unui curent de aer poluat spre ocean.
Dar, daca rata emisiilor din atmosfera se stabilizeaza, concentratia medie de deasupra oceanului va creste incetul cu incetul, din cauza metanului care iese din ape, pana cand presiunea se echilibreaza. In felul acesta, absorbtia dioxidului de carbon de catre ocean ar putea inceta. Prin urmare, reducerea imediata chiar si cu 45 la suta a emisiilor de GES nu poate fi suficienta pe termen lung. Specialistii spun ca am avea nevoie, mereu, de noi reduceri ale poluarii, cel putin pana cand activitatea de eliminare a metanului de pe fundul oceanului ar inceta.
Ecosistemele nu mai pot stoca CO2
De fapt, stabilizarea climei ar putea fi mult mai complexa decat ar parea la prima vedere. Observatiile si simularile recente arata ca absorbtiile curente de CO2 din atmosfera ar putea fi puternic afectate chiar de schimbarile climatice. Mai mult decat atat, simulari realizate cu modele de clima si ciclul carbonic la un loc arata ca schimbarile climatice vor duce la scaderea capacitatii ecosistemelor terestre si acvatice de absorbtie a dioxidului de carbon.
Aceste simulari arata ca procesul de fotosinteza al plantelor va avea de suferit si ca, in acelasi timp, va fi stimulata descompunerea materiilor organice in sol, ceea ce va face ca ecosistemele terestre sa-si reduca abilitatea de stocare a dioxidului de carbon. In plus, incalzirea globala va face ca circulatia oceanului sa fie mai lenta. Rezultatul: o reducere a fluxului carbonului din aer spre ocean, care va face ca temperatura medie globala se se mareasca si mai mult.
Pentru reglarea climei, concentratiile de gaze cu efect de sera trebuie stabilizate si reduse cat mai repede la zero. Ceea ce e greu de crezut ca se va putea realiza.
Sursa: Adevarul