Nici o condamnare pentru pescuitul electric

Dintr-un numar de 25 de persoane cercetate penal pentru pescuit ilegal cu instalatii electrice improvizate, nici una nu a facut vreo ora de inchisoare
pescuit
Braconajul pe cursurile de apa si in lacurile din Dobrogea se mentine la cote ridicate. Mai mult, pescuitul cu instalatii electrice improvizate a capatat amploare. Politistii de frontiera considera ca principala cauza a cresterii acestui fenomen infractional o constituie pedepsele usoare, mai ales in cazul braconajului electric, unde legea prevede totusi sanctiuni aspre.

“Dintr-un total de 25 de persoane cercetate anul acesta pentru pescuit cu instalatii electrice, nici una nu a fost condamnata. In acest caz, legea prevede inchisoare de la unu la trei ani si interzicerea dreptului de a pescui”, a precizat agentul Marius Niculescu, purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Constanta. De cele mai multe ori, persoanele prinse in flagrant arunca in apa instalatiile improvizate si nu recunosc nimic. “Au fost cazuri in care braconierii au sustinut ca au gasit instalatia cu totul intamplator in stuf”, a adaugat politistul.

In lipsa corpului delict, procurorii nu au nici o sansa in fata avocatilor braconierilor.Dispozitivul electric este compus dintr-o baterie de masina si doi electrozi care sunt scufundati in apa. Descarcarea electrica de 70 sau 100 amperi paralizeaza mediul acvatic pe o raza intinsa ce asigura prinderea unor cantitati importante de peste, care poate ajunge pana la 100 de kilograme. Braconierii actioneaza numai noaptea si cu ajutorul barcilor cu vasle pentru a face cat mai putin zgomot. Comparativ cu restul metodelor de braconaj, cu plase si navoade monofilament, pescuitul electric asigura obtinerea unor prazi bogate doar in cateva minute. Pana in prezent lucratorii Directiei Politiei de Frontiera Constanta au descoperit 257 de cazuri de braconaj, in urma carora au confiscat 11,5 tone de peste. Cateva sute de persoane au fost cercetate penal pentru infractiuni pe luciurile de apa, dar in toate cazurile s-au aplicat doar amenzi.

Sursa: Universul Padurii

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente