Nici un braconier dupa gratii

Nu trece zi fara ca sa oamenii legi sa nu descopere un caz de braconaj pe Dunare sau lacurile din Dobrogea. In fiecare luna sunt confiscate plase monofilament ce insumeaza kilometri intregi, sunt intocmite dosare penale, insa nici un braconier nu ajunge sa faca inchisoare. Indulgenta judecatorilor este motivata de cazurile

sociale pe care le reprezinta pescarii, insa niciodata nu s-a mers pe firul tranzactiilor cu peste pentru a verifica daca intr-adevar braconierii percuiesc pentru a intretine familia sau vand sutele de kilograme traficantilor.

„Nu avem cunostinta ca in 2007 vreunul dintre cei surprinsi in timp ce braconau sa fi ajuns dupa gratii”, a precizat agentul Marius Niculescu, purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Constanta. Jandarmii si politistii au identificat zonele din judetul Constanta unde functioneza piata neagra a pestelui, insa este greu de demonstrat vinovatia capilor retelelor pentru ca cei prinsi la braconaj sunt adusi din diferite zone ale tarii, nu cunosc deloc zona si nu pot furniza indicii folositoare oamenilor legii.

In plus, majoritatea braconierilor recidiveaza tocmai pentru ca stiu foarte bine ca nu risca mare lucru decat uneltele de pescuit, eventual barca si o amenda. In fata instantei sunt prezentate circumstantele atenuante, care, daca sunt bine sutinute, contribuie decisiv la reducerea la minimum a pedepselor.
Pescuit electric

Cele mai grave cazuri de braconaj sunt, cel putin din punctul de vedere al protectiei mediului, plasele monofilament si utilizarea energiei electrice. In primul caz navoadele, care au ochiuri foarte mici, omoara intreaga fauna acvatica, iar pescuitul electric distruge tot pe o raza de cateva zeci de metri. Din fericire, intensificarea controalelor si a patrulelor in zona luciurilor de apa au facut ca situatiile in care pescarii sunt prinsi utilizand curentul electric pentru prinderea pestilor sa fie din ce in ce mai rare.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *