Nicio fantana din judetul Braila nu are apa potabila

Statisticile autoritatilor arata ca numai 52% din locuitorii Romaniei beneficiaza, la ora actuala, atat de alimentare cu apa potabila, cat si de canalizare. Doar 16% din romani beneficiaza numai de apa potabila, iar 32% din locuitorii tarii nu au nici alimentare cu apa potabila si nu sunt racordati nici la canalizare. Sistemul public de distribuire a apei potabile deserveste numai 65% din populatia Romaniei.

La nivelul mediului urban, proportia celor care beneficiaza de alimentare cu apa potabila in sistem public se apropie de 90 de procente. In mediul rural insa numai o treime din populatie beneficiaza de acest serviciu. In ceea ce priveste serviciile de colectare si epurare a apelor uzate, numai jumatate din totalul populatiei Romaniei de 21,7 milioane de locuitori are acces la acestea.
Cat despre racordarea la statiile de epurare a apei, cel mai mic procent al populatiei se inregistreaza in judetul Braila – 2%, iar cel mai mare este in Sibiu, cu peste 89%. Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a judetului Braila efectuaza periodic analize bacteriologice pentru fiecare fantana din judet. Potrivit unui raport al institutiei, s-au efectuat 12 actiuni de supraveghere a uzinelor si s-au recoltat 911 probe din cele noua puncte de supraveghere pe teritoriul municipiului.

Din reteaua municipiului s-au recoltat 1402 probe din care corespunzatoare au fost doar 1002 probe, in timp ce 400 au fost necorespunzatoare, majoritatea avand clor in exces. De fapt, de la cele doua uzine de apa de la Braila si Chiscani s-au recoltat 491 probe, din care 273 au avut clor in exces. in ceea ce priveste judetul Braila, aprovizionarea cu apa potabila se face prin sistem centralizat, cu apa produsa de SC Judeteana de Apa prin cele trei statii apartinand S.C. Judeteana de Apa care prelucreaza apa de Dunare (la Ianca, Gropeni si Movila Miresii) si prin doua instalatii centrale, la Faurei si insuratei, care utilizeaza apa de profunzime. Din aceste instalatii s-au recoltat 125 de probe, din care 19 au fost necorespunzatoare.

Exista 25 localitati care sunt aprovizionate cu apa de suprafata de la cele trei instalatii centrale apartinand S.C. Judeteana de Apa, direct sau prin microinstalatii intermediare si 32 localitati care sunt aprovizionate cu apa de profunzime furnizata de microinstalatiile locale din puturi forate. Din microinstalatii s-au recoltat 128 probe, din care 93 sunt necorespunzatoare atat chimic, cat si bacteriologic. In fine, 63 de localitati sunt aprovizionate cu apa de fantana, iar concluzia a fost ca nicio fantana din judet nu are apa potabila, fiind recoltate 177 probe, care s-au dovedit a fi toate necorespunzatoare, majoritatea fantanilor fiind neintretinute (nu au capace, ghizduri, acoperis, panta de scurgere, etc).

Pe teritoriul judetului mai exista doua societati comerciale care produc apa potabila pentru consum propriu: Societatea Electrocentrale si S.C. Celhart Donaris (aceasta din urma furnizeaza apa si in comuna Chiscani). S-au analizat 194 probe cu 11 necorespunzatoare, in principal prin exces de clor. (A.B.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *