Nicolae Banicioiu: Ne gandim sa introducem in 2015 testarea genetica pentru cancer

Numărul cazurilor de cancer va crește cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS)
Nicolae Banicioiu: Ne gandim sa introducem in 2015 testarea genetica pentru cancer
Nicolae Banicioiu: Ne gandim sa introducem in 2015 testarea genetica pentru cancer

Ministerul Sanatatii ar putea introduce din 2015 testari genetice pentru bolnavii de cancer, a anuntat marti ministrul Nicolae Banicioiu.

„Ne gandim sa introducem pentru prima data in Romania partea de testare genetica pentru bolnavii de cancer. 2015 va fi anul in care sper sa fie posibil acest fapt si in Romania. Este vorba de testarile genetice pe partea de oncologie. Pe partea de leucemie, asa cum stiti, exista aceasta posibilitate si pentru 2015 vrem sa nu avem sincope pe aceste aspecte, dar exista si alte tipuri de cancer care vor beneficia de aceste tipuri de testare. Noi ne ocupam in a asigura partea de buget. Detaliile, recomandarile le asteptam de la comisia de oncologie”, a precizat Banicioiu la o dezbatere.

Potrivit lui, aceste testari vor fi cuprinse intr-un subprogram national.

„Sper ca lucrul acesta sa putem sa il demaram din prima parte a anului 2015. Cu siguranta in partea a doua a anului si dupa rectificare vom avea surse bugetare consistente pe acest aspect”, a adaugat Banicioiu.

O alta prioritate a Ministerului Sanatatii pentru 2015 este, potrivit ministrului, imbunatatirea conditiilor din spitale.

„Incercam sa imbunatatim conditiile in fiecare spital din Romania, fie ca este in subordinea Ministerului Sanatatii, fie ca este in subordinea autoritatilor locale. Vom face o discutie foarte serioasa cu autoritatile locale privind modul in care se intelege administrarea si gestiunea unui spital. Luam in discutie si partea de finantare mai buna pentru anumite spitale de referinta”, a spus ministrul Sanatatii.

Referindu-se la maternitati, Banicioiu a spus ca saptamana viitoare vor fi finalizate lucrarile la maternitatea din Targu Mures iar pana la sfarsitul anului, la maternitatile Spitalului Sf. Pantelimon si Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

„Anul acesta am avut un obiectiv important in constructia si reabilitarea de maternitati. Chiar saptamana viitoare vom avea ocazia sa inauguram maternitatea de la Targu Mures, va fi finalizata cea de la Spitalul Sfantul Pantelimon si cea la Spitalul Universitar. Vorbim de sapte maternitati finalizate. (…) Vom avea in sfarsit locuri suficiente pentru terapie intensiva pentru nou-nascuti. La Sibiu, lucrurile au evoluat foarte bine din acest punct de vedere”, a afirmat demnitarul.

La aceeasi dezbatere, Banicioiu s-a referit si la vaccinul antigripal, explicand ca procedurile de achizitie s-au incheiat.

„Am vazut ca sunt situatii in care se considera ca e insuficient vaccin. Cand am facut fundamentarea, noi am tinut cont de ce se consuma in anii anteriori. Este acolo vorba de un contract-cadru, evident cantitatile pot fi suplimentate in functie de necesitati. Acolo unde este nevoie ar trebui sa se solicite DSP-urilor si in momentul acela DSP-ul face solicitarea de cantitate. In momentul de fata nu s-au transmis inca toate dozele catre teritoriu, decat dupa ce vor face solicitarile in functie de necesitatile pe care le reclama medicii”, a mai declarat ministrul Sanatatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *