Nicolas Sarkozy,un ecologist intarziat

La Paris s-au incheiat dezbaterile mesei rotunde „Grenelle de l”Environnement”, dedicate in exclusivitate problemelor de mediu.

Ministrul francez al mediului, Jean-Louis Borloo, a prezidat lucrarile mesei rotunde pe probleme ecologice, reusind sa impuna, printre altele, un vast program national de renovare termica a cladirilor vechi. Desi Nicolas Sarkozy va arbitra, in urmatoarele trei luni, negocierile referitoare la instituirea unei „contributii pe energie”, vocatia sa de ecologist este doar de fatada, sustin unele publicatii franceze.

Desi ridiculizata de adversarii politici ai actualului presedinte francez, masa rotunda „Grenelle de l”Environnement”, desasurata recent la Paris in prezenta ministrului mediului, Jean-Louis Borloo, a unor rerezentanti de sindicate, de ONG-uri ambientaliste si ai Greenpeace, a concretizat un plan complex, prin care Franta intentioneaza sa devina un lider in privinta adoptarii unor masuri dure de protectie a mediului inconjurator.

De la organisme modificate genetic la norme pentru constructia unor cladiri neutre din punct de vedere energetic, ori determinarea valorii-limita a emisiilor in materie de telefonie, tuturor acestor „dosare ecologice” li s-au gasit rezolvari care vor fi transpuse si in texte de lege. Spre exemplu, in privinta transporturilor, francezii vor institui o eco-taxa pentru vehiculele mari, iar sumele obtinute vor merge catre noi infrastructuri feroviare.

La fel, din 2008 va fi interzisa comercializarea produselor fitosanitare ce contin substante cancerigene sau toxice. Jean-Louis Borloo a anuntat infiintarea a 400 de posturi de cercetatori in domeniul sanatatii, corelat cu cel al mediului, precum si un obiectiv de 60% de deseuri reciclate pana in 2015.
Presedintele, luat peste picior

Daca Nicolas Sarkozy isi plaseaza in prezent apararea mediului inconjurator si lupta impotriva incalzirii planetare printre prioritati, el nu pare a fi un ecologist convins. A mentionat aceste teme de actualitate doar in timpul campaniei electorale, incercand sa-si faca o trambulina politica, este de parere presa „de opozitie”, care ii mai reproseaza actualului presedinte sustinerea centralelor nucleare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *