Nita: Prioritatea noastra este noua mina de uraniu din Neamt

Ni??: Prioritatea noastr? este noua min? de uraniu din Neam?
Nita: Prioritatea noastra este noua mina de uraniu din Neamt
Nita: Prioritatea noastra este noua mina de uraniu din Neamt

Noua exploatare de uraniu pe care Compania Nationala a Uraniului (CNU) vrea sa o deschida in comuna Grinties, judetul Neamt, este prioritatea in acest an a Departamentului pentru Energie, a declarat pentru cotidianul PUTEREA ministrul de resort, Constantin Nita. Proiectul este estimat la 407 milioane lei (inclusiv TVA), insa CNU nu poate suporta decat 10% din aceasta investitie.

Drept urmare, autoritatile incearca de mai bine de jumatate de an sa gaseasca fondurile necesare pentru proiect si vor cere opinia Comisiei Europene, pentru a evita o eventuala suspiciune ca ar acorda un ajutor de stat. Este luata in calcul inclusiv asocierea cu investitori strategici, insa regulile in acest caz sunt destul de restrictive, avand in vedere securitatea asociata acestui domeniu.

Contactat de PUTEREA, directorul general al CNU, Ioan Moraru, a mentionat ca in prezent o comisie interministeriala lucreaza la nota de fundamentare ce va fi trimisa Comisiei Europene, document in care vor fi mentionate posibilele surse de finantare si in care se vor cere forurilor europene opinii privind proiectul. Potrivit sefului CNU, nota ar putea fi trimisa CE pana pe 15 februarie. Orice intarziere ne costa, insa, atrage atentia Moraru.

Derularea acestui proiect de investitii este cu atat mai urgent cu cat singurul zacamant aflat in prezent in exploatare, cel de la Crucea, este in curs de epuizare. Daca noua exploatare de uraniu nu va fi gata in trei ani, cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda vor ramane fara combustibil, iar Romania va fi nevoita sa importe uraniu.

”In perioada urmatoare, ne gandim doar la uraniu, ca mina. Insa si celelalte mine pe care le avem in portofoliu trebuie modernizate. Principalul nostru obiectiv este de a moderniza cele patru mine care exista la Complexul Energetic Hunedoara. Legat de noua mina de uraniu, proiectul dureaza cativa ani, dar incepem demersuri de anul acesta”, a declarat ministrul Constantin Nita, pentru PUTEREA. Acesta a mai precizat ca a trimis Corpul de control de mai multe ori la Nuclearelectrica, societatea care administreaza centrala nucleara din Cernavoda. „Sunt si nereguli, sunt si multe lucruri bune”, a afirmat ministrul delegat pentru Energie. Intrebat unde anume va mai trimite in inspectie Corpul de control, Nita a raspuns: „Il trimitem peste tot”.

Suntem printre putinele tari care au uraniu

„Studiul de fezabilitate pentru deschiderea zacamantului a fost aprobat de Comisia interministeriala la inceputul lunii decembrie 2012, fiind specificat ca CNU va suporta 10% din investitie. Ulterior, s-a discutat in Guvern varianta ca proiectul sa fie finantat doar de CNU, ceea ce e imposibil. Acum se lucreaza la o nota de fundamentare, care sa justifice nevoia exploatarii acestei resurse, dar sa ne lamureasca in privinta finantarii. Prin aceasta nota incercam sa sugeram care sunt posibilele surse de finantare, dar vom cere totodata opinia forurilor europene, sa nu fie considerat ajutor de stat”, a afirmat Moraru.

Potrivit directorului general al CNU, compania poate suporta 10% din investitie, ceea ce ar insemna 40 din cele circa 400 milioane lei, din surse proprii, eventual din profit, majorare de capital.

„Exista si varianta investitorilor strategici. Ei pot intra doar daca au acelasi obiectiv de activitate (productie de uraniu, n.r.) sau daca produc energie din surse nucleare”, a mentionat Ioan Moraru.

Seful CNU sustine ca proiectul este necesar sa fie demarat concomitent cu doua fabrici la Feldioara, una pentru preparare si alta pentru rafinarea uranului, fara de care mina de uraniu nu ar fi un castig.

Daca mina nu va fi gata in trei ani, vom importa uraniu

„Trebuie gasita o solutie, dar timpul trece. Investitia nu presupune riscuri de mediu, totul este sub control. Dar daca in trei ani nu este pusa pe picioare, energetica nucleara va fi dependenta de import. Toti ne chinuim sa gasim sursele de finantare. Daca UE va considera ca nu constituie ajutor de stat, atunci drumul e mult mai lejer, ne-am apuca imediat de proiectul tehnic. Pana pe 15 februarie speram sa depunem nota de fundamentare la CE”, a adaugat Moraru.

Acesta a subliniat ca cea mai mare parte a avizelor sunt luate.

Capacitatea de exploatare medie anuala de minereu uranifer este de 124.000 de tone, iar durata de realizare a investitiei este de 108 luni.

Romania este printre putinele tari din Europa in care se exploateaza resurse/rezerve de uraniu, alaturi de Cehia, Franta, Germania, Ucraina. Zacamantul de la Suceava este, insa, pe sfarsite, in epuizare, dupa cum se arata in strategia energetica a tarii. Problema este cu atat mai importanta cu cat cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda sunt printre cei mai mari producatori de energie din tara. Statul intentioneaza sa construiasca alte doua reactoare, de aceeasi capacitate, asa ca necesarul de uraniu se va dubla, odata cu punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda.

Compania Nationala a Uraniului are in prezent un singur zacamant in exploatare, zacamantul Crucea-Botusana. Incepand din 1 ianuarie 2009, activitatea de exploatare a minereului de uraniu din perimetrul Baita Plai, judetul Bihor, a fost intrerupta. De asemenea, licenta de concesiune pentru exploatarea minereului de uraniu din zacamantul Crucea-Botusana va expira la 24 aprilie 2015.

“Pana in anul 2020 si ulterior, sursele de uraniu disponibile nu vor acoperi integral cererea, iar preturile vor creste constant. Argumentele specialistilor se bazeaza pe planurile de dezvoltare a noi unitati nucleare (558 in diverse faze in intreaga lume, respectiv in constructie, planificate sau propuse). Previziunile referitoare la constructia de centrale nucleare arata ca cererea de uraniu va creste de 4 ori in urmatorii 10 ani, pana la circa 112.000 tone octoxid de uraniu in 2020. Actualele surse de uraniu nu pot satisface un astfel de consum, motiv pentru care este nevoie de surse noi”, se arata in Nota de fundamentare privind exploatarea zacamantului de uraniu de la Tulghes, in Carpatii Orientali.

Compania Nationala a Uraniului trebuie sa asigure materia prima pentru fabricarea combustibilului nuclear pentru unitatile de la Cernavoda, inclusiv pentru alte doua reactoare pe care autoritatile au in plan sa le construiasca.

Romania nu are o piata a uraniului, Compania Nationala a Uraniului SA fiind singurul furnizor din Romania de pulbere sinterizabila de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia prima pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar functionarii centralei de la Cernavoda.

Sucursala Suceava a CNU este in prezent singura exploatare de uraniu activa din Romania, prin exploatarea si valorificarea minereului din cele doua structuri mineralizate Crucea si Botusana. Aici se desfasoara lucrari de explorare de detaliu prin lucrari miniere si foraje subterane, exploatare prin puturi si galerii de coasta, lucrari de conservare in vederea inchiderii si ecologizarii perimetrelor, tratarea apelor de mina in statii de depoluare, amenajari de halde, regularizari ale cursurilor de ape, precum si drumuri de acces si de exploatare.

Minereul de uraniu este transportat la Sucursala Feldioara, unde se obtine pulberea sinterizabila de oxid de uraniu (UO2) necesara fabricarii combustibilului nuclear utilizat la centrala nuclearo-electrica Cernavoda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *