Nivel fara precedent de cesiu radioactiv intr-un put situat intre centrala Fukushima si Pacific

Nivel fara precedent de cesiu radioactiv intr-un put situat intre centrala Fukushima si Pacific
Nivel fara precedent de cesiu radioactiv intr-un put situat intre centrala Fukushima si Pacific

Compania care gestioneaza centrala accidentata Fukushima a anuntat ca a masurat joi un nivel de cesiu radioactiv fara precedent, pana in prezent, intr-un put situat intre reactoarele devastate si Oceanul Pacific, cu care se invecineaza.
Concentratii de izotopi de cesiu 134 de 37.000 de bequereli la litrul de apa si de 93.000 de bequereli la litru de izotopi de cesiu 137 au fost inregistrate, niveluri cu mult superioare celor relevate miercuri, potrivit unor date publicate de catre Tokyo Electric Power (TEPCO).

Aceasta apa a fost scoasa de la 16 metri adancime, intr-un loc in care se stia ca apa subterana a fost puternic contaminata, in transee in care s-a acumulat lichid puternic radioactiv provenind de la reactoarele accidentate pe 11 martie 2011, in urma unui tsunami urias.

Potrivit TEPCO, aceasta apa curgea doar catre mare.

Problema apei contaminate se afla printre cele mai spinoase pe care le are de gestionat compania de aproape trei ani.

Peste 350.000 de metri cubi de apa contaminata sunt stocati in rezervoare instalate in incinta, iar alti zeci de mii de metri cubi au infiltrat subsolurile cladirilor si transeelor subterane.

Sisteme de tratare au fost instalate in vederea decontaminarii acestei ape, dar sunt considerate cu mult insuficiente.

TEPCO prevede sa le consolideze si sa construiasca alte cisterne, pentru a se ajunge la o capacitate de stocare de 800.000 de metri cubi, pana in 2016.

Unii experti, inclusiv de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), recomanda sa se studieze posibilitatea deversarii in mare a apei care a fost curatata de esentialul radionucleidelor, in pofida faptului ca este cunoscut faptul ca in aceasta va ramane tritiu, care nu poate fi extras, pentru moment.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente