Noi in anul 2030 – Stategia nationala de dezvoltare durabila

Cu doua saptamani inainte de alegeri, Guvernul Tariceanu a aprobat Stategia nationala de dezvoltare durabila, document care traseaza evolutia Ro-ma-niei pana in 2030.
dezvoltare durabila
Cate reactoare nucleare vom construi; cate hectare de teren trebuie sa re-im-pa-du-ri-m; ce infrastructura este prioritara; cum e cu dezvoltarea regio-na-la, toa-te sunt trecute in documentul de 147 de pagini. Ca si in alte cazuri, gu-ver-nan-tii au mi-mat un proces transparent, au organizat in prima parte a anu-lui reuniuni lu-na-re pentru discutarea Strategiei si au prelungit cu cateva luni pe-rioada de dezbatere publica. Strategia a fost realizata de Centrul Na-tio-nal pentru Dezvoltare Durabila, condus de Calin Georgescu. Un ONG pentru viitorul Ro-ma-niei.

Cu doua saptamani inainte de alegeri, Guvernul Tariceanu a aprobat Strategia nationala de dezvoltare durabila, document menit sa traseze liniile dupa care va evolua Romania in viitorii 30 de ani.

Cate reactoare nucleare noi va construi Romania in urmatoarele decenii; cate hectare de teren ne-fo-lo-site acum trebuie reimpadurite si cate trebuie orientate spre agricultura; dezvoltarea regionala; in ce domenii este prioritara construirea infrastructurii, toate sunt trecute in documentul de 147 de pa-gini. Materialul este cu atat mai important cu cat strategia Romaniei trebuie inclusa in cea generala de dezvoltare du-rabila a UE, in ansamblul ei, pe urmatoarele decenii. Ca si in alte cazuri, guvernantii au mimat un proces transparent, au organizat in prima parte a anului reuniuni lunare pentru discutarea Strategiei si au prelungit cu cateva luni perioada de dezbatere publica.

Strategia a fost aprobata in sedinta de Guvern de saptamana trecuta, dar pana acum nu exista nicaieri o varianta finala a documentului, cea mai recenta versiune fiind cea de la 10 septembrie. Un comunicat al Ministerului Mediului anunta finalizarea procesului „la orizontul anilor 2012-2020-2030”. In teorie

Documentul ne-a fost cerut de Comisia Europeana si a fost realizat de organizatia neguvernamentala Centrul National pentru Dezvoltare Durabila. In teorie totul suna bine: Romania nu a avut parte de dezvoltare durabila in ultimii 60 de ani, trebuie sa avem mai multa grija de mediu, trebuie sa gestionam mai bine resursele, trebuie sa cheltuim banii cu mai multa chibzuinta, astfel ca pana in 2030 sa recuperam cat mai mult din decalajul fata de Occident. Potrivit guvernantilor, pana in 2013, Romania trebuie sa „uite” dezvoltarea haotica si sa aplice doar principiile sustenabile. Asta ar trebui sa duca in 2020 la atingerea de tara noastra a nivelului mediu actual al tarilor Uniunii Europene la principalii indicatori ai dezvoltarii durabile, urmand ca in 2030 sa ne apropiem semnificativ de nivelul mediu din acel an al tarilor UE. Aplicarea acestor principii va duce la o crestere economica mai accentuata, securizare energetica, o mai buna protectie a mediului, eficientizarea folosirii resurselor.

IN PRACTICA
Poate ca viitorul suna bine, dar prezentul deloc. Intregul proces de realizare a Strategiei a fost un haos de la un capat la celalalt. Dupa o lansare pompoasa in prezenta celor mai importanti demnitari de la Bucuresti, lucrurile au luat o turnura ciudata. Guvernantii s-au angajat sa organizeze cate o intalnire pe luna, in prima parte a anului, la care sa discute cu organizatiile neguvernamentale, mediul de afaceri, institutiile statului si simpli cetateni ideile si traseele strategiei. Zis si facut. Discutii scurte, putina comunicare, o serioasa lipsa de transparenta, amendamente neluate in seama, dese si drama-tice schimbari de la o versiune la alta, toate trecute sub tacere. Un exemplu: intr-una dintre versiunile din primavara, strategia prevedea construirea in Romania a cinci noi reactoare nucleare. In vara ramasesera doar patru, pentru ca in draftul din septembrie sa fie prevazute doar doua noi reactoare, ambele la Cernavoda. ONG-istii care au luat parte la discutii sustin ca nu au fost ascultati, iar amendamentele lor au fost trecute sub tacere. Nu s-au regasit nici pe pagina de internet destinata strategiei. Din pro-punerile ecologistilor (publicarea pe website-ul oficial a tuturor va-ri-an-telor/drafturilor de strategie elaborate si a documentatiei ce a stat la baza reali-zarii acestora cu cel putin 10 zile inaintea intalnirilor; realizarea unei sectiuni interactive pe website pentru ca dezbaterea sa fie posibila si in afara intalni-rilor; publicarea pe website a tuturor comentariilor primite pe adresa oficiala de e-mail a proiectului etc.) nu s-a reali-zat mai nimic. Mai mult decat atat, fragmente din textul documentului sunt si in precedenta Strategie de dezvoltare durabila a Romaniei, elaborata in perioada de preaderare a tarii noastre la UE.

Toata Strategia a fost pusa pe hartie de organizatia neguvernamentala Centrul National pentru Dezvoltare Durabila, condus de Calin Georgescu, acelasi ONG care s-a ocupat si in perioada de preade-rare a Romaniei la UE despre strategie. Ministerul Mediului a acordat pentru proiect 400.000 de euro din buget. Georgescu a declarat ca in elaborarea Strategiei s-au respectat toti pasii legali. Ministrul Mediului, Attila Korodi, nu a raspuns la telefon.

400.000 de euro a alocat Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile pentru realizarea Strategiei

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *