Nou sarcofag la Cernobil: Structura care va avea 29.000 de tone si 110 metri inaltime va proteja reactorul accidentat al centralei nucleare

  0
  542
  Nou sarcofag la Cernobîl
  Nou sarcofag la Cernobil

  Asamblarea unui nou sarcofag la reactorul accidentat al centralei nucleare de la Cernobil, unde in 1986 a avut loc cea mai grava catastrofa nucleara din istoria lumii, a atins o noua „etapa semnificativa” odata cu finalizarea primei parti a acestei structuri gigantice.

  „Este o etapa semnificativa si un pas important in privinta limitarii consecintelor accidentului” nuclear, a declarat Suma Sakrabarti, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care participa la finantarea proiectului.

  Structura finalizata, o parte a noului sarcofag, destinat reducerii amenintarii radioactivitatii in zona, este realizata din aproximativ 5.000 de tone de otel si atinge o inaltime de 22 de metri, precizeaza BERD intr-un comunicat publicat la 27 noiembrie.

  La finalul lucrarilor, in 2015, structura va cantari aproximativ 29.000 de tone, se va intinde pe o suprafata de aproximativ 164 de metri si va atinge o inaltime de 110 metri.

  Sarcofagul va contine echipamente de inalta tehnologie, destinate efectuarii in deplina securitate a unor opratiuni de decontaminare in interiorul reactorului accidentat.

  Ruinele reactorului accidentat au fost acoperite in 1986 cu o sapa de beton, insa aceasta instalatie, construita in regim de urgenta, este fisurata si nu poate sa fie considerata sigura.

  Noul sarcofag este asamblat pe un teren in imediata apropiere a reactorului si va fi impinsa deasupra vechii sape.

  Costul total al operatiunii este estimat la 1,5 miliarde de euro. Comunitatea internationala a deblocat 550 de milioane de euro in urma unei conferinte internationale organizate la Kiev, in aprilie 2011, cand s-au marcat 25 de ani de la catasfrofa. Restul a fost oferit de BERD.

  Explozia Reactorului numarul 4 al Centralei Nucleare Cernobil, in apropierea frontierelor rusa si belarusa, a contaminat o buna parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia si Belarusul, la vremea respectiva membre ale fostei Uniuni Sovietice.

  Mii de „lichidatori” au fost trimisi fara nicio protectie la locul accidentului pentru a stinge incendiul si acoperi reactorul atins.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.